Wij houden van vakantie! Er is volgens ons niks leukers dan het leren kennen van nieuwe culturen en de daar bijbehorende keukens. Deze zomervakantie maken wij met elkaar een digitale roadtrip! We bezoeken gedurende de zomer drie landen en delen onze favoriete recepten met jou. Dit keer het recept voor echte Vlaamse frieten met een abdijstoof van jackfruit. Stap in, dan rijden we het laatste stuk!
We sluiten onze roadtrip af bij onze buren in België. Eén van de dingen die wij het liefst eten in België is absoluut Vlaamse friet. Maar heb jij weleens Vlaamse friet met abdijstoofvlees gegeten? Dit is eigenlijk een patatje stoof, maar dan gemaakt met bier! Wij zouden onszelf niet zijn als we niet een gerecht ontwikkelen wat iedereen van ons kan proeven. Daarom maakten wij deze vegan variant met jackfruit en wortel! Dat wordt smullen!
Ingrediënten
voor 4 personen
2 blikken (550 g) jackfruit, uitgelekt
2 wortels, in blokjes
1 blikje (70 g) tomatenpuree
1 ui, in halve ringen
1 laurierblad
1 kg kruimige aardappelen
6 g foelie
350 ml paddenstoelenbouillon
150 ml abdijbier
1 el ketjap manis
olijfolie
zout en peper
Bereidingswijze
1. Snijd de aardappelen in frites van 1 cm dik of gebruik een frietsnijder. Was de frites in koud water en laat 30 minuten staan.
2. Verwijder de harde stukken van de jackfruit en trek de jackfruit uit elkaar met twee vorken totdat er draadjes ontstaan. Breng op smaak met zout en peper.
3. Verhit wat olijfolie in een braadpan op middelhoge temperatuur en bak de ui totdat deze glazig begint te worden. Voeg dan de wortel en de jackfruit toe en bak deze 4 minuten mee.
4. Blus de jackfruit, wortel en ui af met het abdijbier. Voeg de paddenstoelenbouillon, tomatenpuree, ketjap manis, foelie en laurierblad toe en roer goed door. Laat 10 minuten pruttelen op lage temperatuur.
5. Giet de frites af en droog ze met een theedoek.
6. Verwarm de olie in een frituurpan tot 180 °C en bak de frites voor 8-10 minuten totdat ze mooi goudgeel en knapperig zijn. Breng de frites op smaak met zout.
7. Verdeel de Vlaamse frites over de borden. Verwijder het laurierblad en de foelie uit de abdijstoof van jackfruit en schep de stoof over de frites. Serveer direct.
Ben jij met ons mee aan het reizen en heb jij deze abdijstoof van jackfruit gemaakt? Verras ons met een foto van jouw creatie op Instagram en tag ons via @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Of laat een reactie achter!
Een frietje is lekkerder als je ze eerst eens voorbakt op 140° een vijftal minuutjes en dan een tweede keer kort op 170° C. Verder moet je frietjes niet spoelen, voor de knapperigheid. Smakelijk!
Hi Jelle,
Dankjewel voor deze tip!
Liefs,
Karlijn