Er zijn al een heleboel alternatieven te vinden voor vlees. Naast onder andere peulvruchten, paddenstoelen en zeewier is er nog een verrassende vleesvervanger: jackfruit! Deze vrucht, ook wel nangka genoemd, zien we steeds vaker terug in vegetarische gerechten. Waarom en hoe je het eet, lees je hier!
Herkomst
Jackfruit is een stekelvormige vrucht, afkomstig uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De vrucht groeit aan bomen, is groen en groot, heel groot. Jackfruit kan namelijk wel tot 35 kilo wegen! In Nederland is het nog niet veelgebruikt, maar in o.a. Amerika maakt het nu zijn furore als vleesvervanger. In de Aziatische toko kan je jackfruit kopen. Je kan hem vers kopen, maar ook in blik kan je ze krijgen – en die zijn prima. Aroy-D of Sunlee zijn voorbeelden van merken die je kan gebruiken.
Vlezige structuur
De vrucht wordt zo geprezen als vleesvervanger door de structuur die de jackfruit heeft. Die lijkt namelijk veel op pulled pork of pulled chicken. Daarnaast neemt het vruchtvlees heel goed smaak op, waardoor je hem heel goed kan kruiden of met sauzen. Daarnaast is jackfruit een bron van vezels, zetmeel, vitamine B6 en C en kalium. Ook heel voedzaam dus! Ideaal dus ook voor flexitariërs of vegetariërs die graag nog iets eten wat op vlees lijkt!
Bereiding
Jackfruit kan je rijp en (gekookt) onrijp eten. Als je ze in blik koopt, kan je kieze uit gele en young green jackfruit. De gele is rijp en is heel zoet van smaak – hij staat dan ook op siroop – en daarmee lekker voor desserts. De groene jackfruit moet je gebruiken voor hartige gerechten, als je hem dus als vleesvervanger wil gebruiken. Deze is nog onrijp en heeft daarom de vlezige structuur en is nog redelijk neutraal van smaak. De young green jackfruit staat op water of ‘brine’ (zout water). En met deze kan je de lekkerste pulled jackfruit! De harde stukjes van het vruchtvlees snijd je af, zodat je alleen het zachte deel overhoud. Dat kan je uit elkaar trekken, waardoor je het pulled effect krijgt. Dat bak je vervolgens gekruid in de pan, om het daarna nog in de oven te doen. Helemaal niet moeilijk dus! Ga bijvoorbeeld voor gevulde aubergines met jackfruit, taco’s met chipotle en jackfruit of maak een snelle Oosterse jackfruit salade!
TIP! Droom jij van een leven waarin je kan werken en reizen wanneer je wil? Bekijk dan eens de Digital Nomad e-course van Suzanne van Duijn.
Had jij al van jackfruit als vleesvervanger gehoord? Of heb jij er een gerecht mee gemaakt? Laat ons dan jouw reactie zien in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Ik heb net in de consumentenbond over jackfruit gelezen. Er wordt daar gezegd dat het GEEN vlees/ eiwitvervanger is.
Hoe zit dat hippe vegetariër?
Hi Dieneke,
Goed dat je dit even bij ons checkt. Wij praten op ons blog over vleesvervangers en volwaardige vleesvervangers. In principe is alles wat je in plaats van vlees toevoegt een vleesvervanger, alleen is inderdaad niet alles volwaardig. In onze rubriek waar wij wekelijks een vleesvervanger testen kijken wij ook altijd naar de voedingswaarden per product. Daaruit blijkt dat er maar weinig vleesvervangers echt volwaardig zijn en je dus altijd extra eiwitbronnen zal moeten toevoegen aan je recept. Jackfruit is inderdaad niet te vergelijken met de voedingswaarden van vlees, maar kan wel een ontzettend lekkere toevoeging zijn aan je gerecht. Door tijdens het koken nog andere eiwitbronnen aan een recept toe te voegen, als peulvruchten of noten, kun jij én genieten van jackfruit én aan je eiwitten komen!
Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord.
Liefs,
Karlijn
hi, leuke omschrijving, maar vleesvervanger? dan gaat het toch om de hoeveelheid eiwit die je binnen krijgt. en ik lees elders: “Jackfruit bevat erg weinig calorieën (93 kcal/100 gram). Net als vele andere fruitsoorten bevat deze vrucht vooral veel koolhydraten (24g/100 gram) en vezels (4,4 g/100 gram) en nauwelijks vetten (0,3g/ 100 gram) en eiwitten (1,47 g/100 gram).”
dat is extreem weinig eiwit, nog minder dan een banaan…
Hi Erik,
Je hebt helemaal gelijk. Wij gebruiken daarom graag vleesvervangers van bijvoorbeeld Rootzz of Nature, die zijn op basis van jackfruit maar bevatten veel meer eiwitten dan de losse vrucht. Hopelijk heb je hier iets aan!
Liefs, Jitske
Ik heb het al gegeten in een vegan ‘stoofvleessaus’ bij frietjes, in frituur Chips in Antwerpen. Structuur vind ik wel prettig, beetje sappig, niet droog of taai zoals seitan. Enige nadeel is dat er geen eiwitten in zitten, ik zou het dus niet echt een vleesvervanger noemen.
Ik vind het een totaal onzinnig product. Smaak moet je er zelf aan toevoegen, dat zit er van nature niet aan. De structuur is vervelend. Er is echt geen enkele reden om hiermee aan de slag te gaan, op de voedingswaarde na.
Heel leuk om dit te weten door een Doc van Nat geo wild kwam ik dit tegen ga het gelijk proberen bedankt.
Hoi, jullie columns en artikelen staan best vaak vol spel- en typefouten. Dit leest niet zo lekker en en laat de boodschap eigenlijk een beetje in het niets achter. Ik wil het als aandachtspuntje aan jullie meegeven omdat het informatieve doel van deze website belangrijk is.
Hi Eline,
Bedankt voor je opmerking. Goed dat je hier zo alert op bent en gaan we zeker meenemen in de feedback!
Groetjes,
Daniëlle
Jomo heeft het ook en een kant en klare jackfruit salade, blikjes van 525 gram voor €1,99piet
Weer zo’n luxe extravagante trend. Begin allemaal eens met lokaal eten als je graag duurzaam bezig wil zijn. Verbind je met het stukje aarde waar je woont.. eet wat daar groeit en bloeit. Laat deze exotische fruitsoorten daar waar ze horen, aan de andere kant van de wereld. Enig idee welke effecten het vervoer heeft? En de invloed op de lokale economie als jullie er weer op uitgekeken zijn..!? (Ps. Ander voorbeeld; de avocado, voor elke avocado is 1000 liter water nodig, eet smakelijk)
Hoi A, bedankt voor je kritische blik.
Ik wist dat niet van de Advocado, ik at hem al nooit, omdat ik het niet lekker vind. Maar voelde mij al een domme d omdat uk het nooit eet. Ik ben nu in deze nare tijd met Smooty’s begonnen en wilde eigenlijk daar de Advocado door gaan doen, gelukkig hebt jij mij nu overtuigd on dit niet te doen. Bedankt, mvg nia
Jackfruit gedijt ook goed in nederlandse kassen
Inderdaad beter om plaatselijke producten beter. Moeder natuur zal ons dankbaar zijn
Ik heb geen idee wat je draagt en waar jij je meubels koopt, maar ik ben bang dat veel daarvan niet uit Nederland komt, mocht milieu een bezwaar zijn. De vrucht op zich is voor veel mensen hier in Azie een normale vrucht, zoals de kiwi die jij nooit eet of de aardbei etcetc Er komt kwa fruit niet zoveel uit Nederland meer.
je hebt gelijk hoor maar het is 1000 liter water per KILO avocodo’s (dus 2 a 3), maar dan nog…
Is het niet beter om de vergelijking te maken met vlees? Dan is de jackfruit in veel opzichten beter voor aarde, ondanks vervoer en benodigde water
U heeft groot gelijk. Het is goed dat we vegan eten maar er zijn lokaal bij ons genoeg alternatieven. Goed dat er mensen zoals U een kritische blik hebben. Ik ga er in de toekomst op letten want eerlijk gezegd heb ik er niet aan gedacht en vond ik het gemakkelijk om enkele blikken jackfruit te kopen om in huis te hebben als er niets anders voorradig was.
Onjuiste informatie over het waterverbruik, het gaat over ongeveer 600 tot 700 liter water per kilo, vergelijk het met de Nederlandse appèl, die gebruikt zo’n 800 liter water per kilo. Het energie slurpende vervoer van de avocado is wel een feit
Zoals vlees van varkens, koeien en kippen die gevoed worden met soya uit Brazilie ? Niet veel ‘lokaal’ aan me dunkt.
Wat een zure woke reactie
Mijn vrouw is Thaise en vertelde mij dat ze dat thuis vroeger veel aten. Ook de pitten zijn lekker als je ze goed kookt. Ze schijnen de smaak van tamme kastanjes te hebben. Omdat er veel niet eetbaar restant overblijft van deze vrucht is dit de gekookte eetbare pit dus een mooie plus. De boom schijnt nogal wat water nodig te hebben dus in droge gebieden is het jammer en helaas. De gedachte dat we op ons land daar in Thailand deze bomen zouden kunnen laten groeien gaat dus niet op vanwege de droogte aldaar.
Ik lees dat het te koop is bij AH maar de betere toko heeft ze ook en waarschijnlijk goedkoper. Er zijn er genoeg in NL.
Kan iemand mij vertellen of er histamine in een Jackfruit zit. Het is als vegetariër met een histamine intolerantie namelijk heel lastig om goede vleesvervangers te vinden. Hopelijk weten jullie meer.
Met vriendelijke groet, Bianca Boomstra
Hoi Bianca,
Bedankt voor je vraag! Ik durf eigenlijk niet te zetten of er histamine in jackfruit zit. In kan me voorstellen dat het lastig is om met een intollerantie een goede vleesvervanger te vinden. Helaas heb ik geen antwoord op je vraag, sorry! Groetjes, Lieske
Je moet iets alleen een vleesvervanger noemen als er veel en goed eiwit in zit. Daarover vind je niets in dit artikel.
Hoi Tan, bedankt voor je feedback! Ik denk dat het woord ‘vleesvervanger’ meerdere betekenissen kan hebben. Eiwitten kan je namelijk ook uit andere producten halen. Wij vinden het in ieder geval een leuk alternatief op vlees 😉 Maar ik snap je punt.
Volgende onderstaande website bevat jackfruit veel histamine, helaas!
https://3989ac5bcbe1edfc864a-0a7f10f87519dba22d2dbc6233a731e5.ssl.cf2.rackcdn.com/healingnore/Histamines_Food_List.pdf
Bianca, qua voedingswaarde kun je dit niet zien als vleesvervanger. Omdat het lijkt op pulled vlees, kan het een leuk uitstapje zijn voor vegetariërs. Maar het is zeker geen goede of duurzame vervanger. https://www.volkskrant.nl/economie/eetwijzer-is-jackfruit-het-nieuwe-vlees~b6640009/
Fijn dat er steeds meer mensen minder vlees gaan eten. Een wijverbreid misverstad, een vegetarier is niet op zoek naar een product wat op vlees lijkt. Een vegetarier heeft geen behoefte aan een vleesloze ‘hamburger’ een vleesloos stukje kip of een ‘nepbiefstukje’. Een vegetarier wil ook goed, lekker en gezond eten maar dan gewoon zonder vlees.
Spreek maar liever niet voor alle vegetariërs. Deze vegetariër is hier namelijk wel heel blij mee.
Helemaal mee eens Conny! Ik begrijp niet waarom alles maar als vlees moet uitzien of smaken, als pure vegetariër ben je juist hier niet in geïnteresseerd (!) anders is het toch wel erg schijnheilig om iets te eten wat heel erg lijkt om datgene waarvan je juist pretendeert niet te willen eten. Jammer dat veel ‘vegetarische’ producenten hierdoor juist de plank volledig mis slaan. Maar ja, dat zal wel nog een paar jaar duren voordat dit zich in positieve zin zal ontwikkelen.
Waarom eet ik beter geen vlees en vis? Om morele en ethische reden wil ik niet dat een dier voor mijn maaltijd moet lijden en zijn leven moet geven! Voor een ethisch en moreel verantwoord vlees product dat uit het bio laboratorium komt zou ik blij zijn
Want behalve dat het de dieren bespaard te lijden en te moeten sterven wordt enerzijds het milieu niet meer belast en anderzijds kunnen wij mensen ons zonder gewetensbezwaren gezond en smakelijk voeden.
Beste Conny, je zegt dat “een vegetariër” niet op zoek is naar een product dat op vlees lijkt. Ik ben dat wel. Ik vind vlees namelijk heerlijk, maar eet het om verschillende redenen niet. Als ik dan iets plantaardigs kan eten wat een beetje op vlees lijkt, dan ben ik daar blij mee. Over het volgende zijn we het wel eens: fijn dat er steeds minder mensen vlees gaan eten. (ofwel: dat er steeds meer mensen minder vlees gaan eten.
Ik ben al 23 jaar veggie en heb niet echt de behoefte aan producten die me aan vlees, burgers, spek of vis doen denken … Zo vind ik de ‘beyond burger’ niet lekker omdat de structuur me aan vlees doet denken. Het beste is nog altijd om veel groenten, bonen, linzen, paddenstoelen etc te eten, maar er is niet altijd tijd om uitgebreid te koken, dan kan n burger of microgolfmaaltijd wel helpen.
Sorry maar jawel, ik als vegetariër wil juist wel een zo goed mogelijk op vlees lijkend product en velen met mij! Ik ben 20 jaar geleden niet gestopt met vlees eten omdat ik het niet lekker vind! Dus praat voor jezelf, er is niet voor niets een steeds groter wordende afdeling met vleesvervangers die vaak niet voor de vlees variant onder doen!
Bij Marqt Upton’s Jackfruit Thai Curry gekocht, gewoon om de structuur van Jackfruit of in het Nederlands Nangka te proeven. Het is heerlijk! Bij AH kun je het ook bestellen. Bij Vreeken’s zaden in Dordrecht kun je het plantje kopen waar de vruchten van tot wel 40 kg aan zouden moeten kunnen gaan groeien. Leuk voor in je Moestuinbak! Jackfruit is een mooie vleesvervanger waar ik heel blij mee ben, omdat in veel van mijn Engelse en Amerikaanse kookboeken het als ingrediënt staat genoemd.
Heel leuk om te horen Maria!!
😛 ” leuk voor in je moestuinbak” hahaha ik weet niet hoe groot jouw moestuinbak is maar het wordt een boom die tot wel 30 meter hoog kan worden en de vruchten hebben een doorsnede van 35 cm tot een meter!!
Het is een tropische vrucht dus ik vermoed dat je de boom niet zomaar in de tuin kunt zetten.
toch wel een leuke reactie voor een BOOM op een balcon of tuintje .overigens moet dan ook heel veel gedild hebben. Een vruchtendragende boom misschien 8 jaar wachten maar als het lukt heb je ook hele fraaie bloemen overigens noemen ze de vruchten .Meet althans zo klinkt het.
Dag,
Kan dan wel aangeprezen worden als vleesveranger, wat ik trouwens wegens het uitgangspunt geen fijn woord vind, maar ik lees niks over het eiwitgehalte en over de aminozurendekkingsgraad.
Is toch belangrijk?
Dag Michael, in het geval van Jackfruit kan je met name spreken van de vleeservaring qua smaak en structuur, minder qua voedingswaarden. Dus dan zou het wel aan te raden zijn dit gedurende de dag nog te combineren met peulvruchten/noten. Groet! Isabel
Kreeg het vandaag als cadeautje van AH via persoonlijke bonus, op basis van mijn eerdere vega-aankopen daar. € 3,99 gekregen. Aardige geste van mijn AH.
Arie, ik heb het ook gekregen. Hoe eet je het? Heb je het gebakken?
Dag Nelly, misschien heb je hier iets aan: https://www.peta.nl/blog/4-jackfruit-fantastische-veganistische-recepten/. Je kunt het heerlijk wokken of zelfs rauw eten. Eetsmakelijk!
Zeker aardig van AH, ik koop niet meer bij AH, omdat AH hun leveranciers het vel over de neus trekt, onze boeren die hard werken wordt afgedaan met een zeer kleine beloning, er wordt vaak gehakketakt over een 10 eurocent. Ik vind het heel erg dat onze grootgrutter, niet de prijs wilt betalen die nodig is voor het goede voortbestaan van de leveranciers. Zo maak je dat wie genoeg euro’s heeft meer euro’s kan creeren, maar wel over de ruggen van onze boeren. Ik betaal liever wat meer, zodat ik weet dat iemand een redelijke prijs krijgt voor zijn product. Bedankt de kweker maar liever. Mvg avr
Hoi Mariëlle! waar kunnen wij de jackfruit kopen? komt het in een blik? Ik heb vanochtend voor het eerst gehoord van jackfruit dus ook nooit eerder in de winkels gezien.
Dag Renee, je kan het bijvoorbeeld kopen bij Natuurwinkel! Kijk ook op natuurwinkel.nl 🙂 Veel plezier ermee!
Zag het inmiddels ok bij AH.
Ja in het wholefoods schap bij AH en natuurlijk op ah.nl!
bij AH
Hoi Renee, vanaf 21 januari kun je ook Jackfruit in blik scoren van Fairtrade Original bij Albert Heijn 🙂 Zie voor meer info: http://www.jackfruit.nl
Met een blikje Fairtrade Jackfruit heb ik een curry gemaakt.
Heel simpel heb ik een verspakket van AH genomen en alleen de volgorde in het recept aangepast. Ik ben begonnen met het vruchtvlees uit te knijpen en uit elkaar te trekken en vervolgens heb ik het 2 uur in de currypasta laten marineren. Daarna heb ik de ui gebakken, het curry-mengsel toegevoegd en een halfuurtje laten sudderen. Verder heb ik het recept gevolgd.
Ik las ergens dat het wel een paar uur moet sudderen om draadjesvlees te krijgen maar wij vonden dit resultaat heel geslaagd.