Print Friendly, PDF & Email
3.3/5 - (42 stemmen)

Er zijn al een heleboel alternatieven te vinden voor vlees. Naast onder andere peulvruchten, paddenstoelen en zeewier is er nog een verrassende vleesvervanger: jackfruit! Deze vrucht, ook wel nangka genoemd, zien we steeds vaker terug in vegetarische gerechten. Waarom en hoe je het eet, lees je hier!

Herkomst
Jackfruit is een stekelvormige vrucht, afkomstig uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De vrucht groeit aan bomen, is groen en groot, heel groot. Jackfruit kan namelijk wel tot 35 kilo wegen! In Nederland is het nog niet veelgebruikt, maar in o.a. Amerika maakt het nu zijn furore als vleesvervanger. In de Aziatische toko kan je jackfruit kopen. Je kan hem vers kopen, maar ook in blik kan je ze krijgen – en die zijn prima. Aroy-D of Sunlee zijn voorbeelden van merken die je kan gebruiken.

Vlezige structuur
De vrucht wordt zo geprezen als vleesvervanger door de structuur die de jackfruit heeft. Die lijkt namelijk veel op pulled pork of pulled chicken. Daarnaast neemt het vruchtvlees heel goed smaak op, waardoor je hem heel goed kan kruiden of met sauzen. Daarnaast is jackfruit een bron van vezels, zetmeel, vitamine B6 en C en kalium. Ook heel voedzaam dus! Ideaal dus ook voor flexitariërs of vegetariërs die graag nog iets eten wat op vlees lijkt!

Bereiding
Jackfruit kan je rijp en (gekookt) onrijp eten. Als je ze in blik koopt, kan je kieze uit gele en young green jackfruit. De gele is rijp en is heel zoet van smaak – hij staat dan ook op siroop – en daarmee lekker voor desserts. De groene jackfruit moet je gebruiken voor hartige gerechten, als je hem dus als vleesvervanger wil gebruiken. Deze is nog onrijp en heeft daarom de vlezige structuur en is nog redelijk neutraal van smaak. De young green jackfruit staat op water of ‘brine’ (zout water). En met deze kan je de lekkerste pulled jackfruit! De harde stukjes van het vruchtvlees snijd je af, zodat je alleen het zachte deel overhoud. Dat kan je uit elkaar trekken, waardoor je het pulled effect krijgt. Dat bak je vervolgens gekruid in de pan, om het daarna nog in de oven te doen. Helemaal niet moeilijk dus! Ga bijvoorbeeld voor gevulde aubergines met jackfruit, taco’s met chipotle en jackfruit of maak een snelle Oosterse jackfruit salade!

TIP! Droom jij van een leven waarin je kan werken en reizen wanneer je wil? Bekijk dan eens de Digital Nomad e-course van Suzanne van Duijn.

Had jij al van jackfruit als vleesvervanger gehoord? Of heb jij er een gerecht mee gemaakt? Laat ons dan jouw reactie zien in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Jackfruit: wat is het?
Article Name
Jackfruit: wat is het?
Description
Er zijn steeds meer alternatieven voor vlees te vinden. Een verassende vleesvervanger is de jackfruit. Hier lees je wat het is en vind je receptinspiratie!
Author