Print Friendly, PDF & Email

Goed nieuws! Na haar boeken over de asperge en crock-pot gerechten heeft Jessica Lek nu een kookboek gewijd aan de Aziatische jonge jackfruit. Deze vrucht heeft zijn opmars gemaakt naar het Westen en heeft nu zijn eigen boek. De jackfruit is de laatste tijd bekend geworden als ‘vleesvervanger’. Rijp is hij lekker om te eten als een zoet stuk fruit, maar een onrijpe jackfruit heeft een structuur die erg lijkt op vlees. Gelukkig ligt de vrucht nu ook in de supermarkt, een blik fairtrade jackfruit is gewoon te koop bij Albert Heijn. Hierdoor kan jij ook thuis met dit bijzondere stuk fruit kokkerellen. Jessica Lek laat met Jackfruit zien dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn met deze vrucht. Vandaag delen wij het recept voor gevulde aubergine met jackfruit en yoghurtsaus!

Ingrediënten
4 aubergines
1-2 el miso
1 el citroensap
5 el plantaardige olie + extra
2 el gembersiroop
1 teentje knoflook, geraspt
1 el baharat
1 blikje jonge jackfruit (à 550 g), afgespoeld en uitgelekt
½ el cayennepeper
zout en versgemalen zwarte peper
4 el (kokos)yoghurt
4 el granaatappelmelasse
1 el limoensap
2 el jalapeñopepers, in plakjes
25 gepelde pistachenoten, ter garnering
4 el korianderblaadjes, ter garnering
½ tl pul biber, ter garnering

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 190 ℃. Halveer de aubergines in de lengte. Snijd ze tot halverwege kruislings in met een scherp mesje.
  2. Klop in een kom de miso los met het citroensap, 3 eetlepels olie en gembersiroop en roer er de knoflook en baharat door. Leng eventueel aan met wat heet water. Smeer de inkepingen en het snijvlak van de aubergines in met marinade.
  3. Hak de jackfruit fijn en schep het door de resterende miso-marinade in de kom. Strooi er de cayennepeper bij, schep de jackfruit en aanhangende marinade even om en dek af met aluminiumfolie. Laat 30 minuten marineren.
  4. Leg de aubergines op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in de voorverwarmde oven voor 20 minuten tot het vruchtvlees heel zacht is. Laat iets afkoelen. Schep er dan met een lepel voorzichtig een deel van het vruchtvlees uit.
  5. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de jackfruit op middelhoog vuur in 10 minuten krokant. Schep er de aubergines door en warm nog even mee. Strooi er naar smaak zout en versgemalen peper op.
  6. Klop de yoghurt los met 2 eetlepels van de granaatappelmelasse en het limoensap. Garneer de aubergines met een scheutje yoghurtsaus, de jalapeñopepers, pistachenoten en koriander. Schenk er de rest van de melasse overheen en bestrooi met de pul biber. Geef de rest van de yoghurtsaus erbij.

Heb jij dit recept gemaakt of een ander recept met jackfruit? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Jackfruit
Jessica Lek
Uitgeverij: Good Cook B.V.
ISBN: 9789461432322
Prijs: €14,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Jackfruit: gevulde aubergine met jackfruit en yoghurtsaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!