Deze verrukkelijke Siciliaanse gevulde koekjes, luisterend naar de naam Cannoli, zijn een absolute traktatie. En raad eens? Je hebt metalen buisjes nodig om ze te maken, alsof je je eigen toverstafjes in de keuken hebt! Geen paniek, je kunt ze gemakkelijk vinden in een bakkerswinkel. En nu komt het beste deel: dit geweldige recept is rechtstreeks afkomstig uit het magische ‘Belinda’s Italiaans bakboek‘, waarin je heerlijke gerechten vindt, van knapperige pizza’s tot hemelse panettones. Ben je klaar om je smaakpapillen te verleiden? Lees snel verder en duik in dit heerlijk zoete recept!
Ingrediënten
voor 20 stuks
1 ei
260 g patisseriebloem
60 g marsala
30 g boter, koud, in stukjes
20 g suiker
10 g witte wijnazijn
5 g cacaopoeder
zout
voor de vulling
500 g ricotta
100 g chocolade, in stukjes
50 g poedersuiker
voor de afwerking
pistachenoten, in stukjes
Bereidingswijze
1. Zeef de bloem en het cacaopoeder in een kom. Voeg de suiker en het zout toe en meng alles goed samen. Voeg de boter toe en meng goed. Voeg nu het eigeel, de witte wijnazijn, en de marsala toe. Meng tot een egaal deeg. Wikkel het deel in een plasticfolie en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast.
2. Rol het deeg op een bebloemde werktafel uit tot 2 millimeter dikte. Gebruik een scherp mes om vierkantjes van 10 bij 10 centimeter te snijden.
3. Neem je metalen buisje en plaats het op de hoek van je deegvel. Wikkel de hoek van je deegvel over het buisje en rol je deegvel er voorzichtig omheen. Borstel een klein beetje eiwit op het einde om de deeguiteinden aan elkaar te plakken. Doe dit met al je deegvellen.
4. Verhit je frituurolie tot 170°C. Plaats voorzichtig de buisjes in de olie. Draai ze zeker ook een om de cannoli langs alle kanten egaal te bakken. Haal je cannoli uit de friteuse en laat ze uitlekken op een keukenpapier. Haal de buisjes uit de cannoli zodra deze genoeg afgekoeld zijn.
5. Laat het vocht van de ricotta even uitlekken. Klop de ricotta en suiker samen op. Voeg de stukjes chocolade toe, meng alles samen en doe dit mengsel in een spuitzak.
6. Spuit het ricottamengsel in de cannoli. Dip de uiteinden in kleine stukjes pistachenoten. Wie creatief is, kan het in van alles dippen. Traditioneel gezien worden cannoli afgewerkt met stukjes gekonfijte sinaasappel.
Heb jij dit gerecht gemaakt? Of heb je een ander recept geprobeerd uit het kookboek ‘Belinda’s Italiaans bakboek‘? Laat het ons weten via een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Belinda Macdonald
0 reacties