Vegan koken hoeft niet altijd duur te zijn. Sam Dixon laat zien dat lekker én betaalbaar hand in hand gaan in zijn kookboek ‘Budget Vegan eenpansgerechten‘. En vandaag delen we graag een verwarmend recept uit zijn collectie: Congee! Congee, een hartverwarmende Chinese rijstepap, is een klassiek ontbijtgerecht dat je ook op elk ander moment van de dag kunt eten als comfortfood. Het beste van alles is dat je kunt experimenteren met verschillende toppings om het steeds weer anders te maken. Eenmaal op het vuur vraagt de Congee wat geduld, maar zodra de rijst zachtjes pruttelt, hoef je er niet meer naar om te kijken. Het resultaat? Een smaakvolle pap die je ziel verwarmt! Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en laat je verrassen door dit heerlijke en voedzame recept. Smakelijk eten!
Ingrediënten
voor 4 personen
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
3 cm gemberwortel, geschild, fijn geraspt
200 g shiitake, in plakjes
200 g jasmijnrijst, kort afgespoeld (het is niet de bedoeling dat er te veel zetmeel verdwijnt)
1,65 l hete vegan bouillon
zout en peper
2 el sesamolie
voor erbij
3 lente-uien, in dunne ringen
lichte sojasaus
Hoe maak je dit recept voor congee?
- Verwarm de sesamolie in een grote pan, voeg de knoflook-plakjes toe en bak ze op matig vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep de knoflook met een schuimspaan uit de pan en laat de plakjes uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier.
- Bak de shiitakeplakjes 6 tot 8 minuten in de overgebleven olie in de pan tot ze bruin zijn en knapperige randen hebben. Schep de shiitake uit de pan en laat de plakjes uitlekken naast de knoflook.
- Bak de rijst en gember in dezelfde pan en roer tot alle korrels omhuld zijn met de paddenstoelen-knoflookolie. Schenk de warme bouillon erover, breng de bouillon aan de kook en draai het vuur lager. Kook de rijst ongeveer 1 uur onafgedekt, roer geregeld, tot de pap gebonden is en de rijst uit elkaar gevallen en zacht is.
- Breng de rijst op smaak met zout en peper en roer de helft van de knapperige knoflook erdoor. Voeg, als de pap te dik is (hij wordt dikker tijdens het afkoelen), meer bouillon of water toe om de gewenste consistentie te verkrijgen.
- Schep de congee in kommen, verdeel de overgebleven paddenstoelen en knapperige knoflook erover, besprenkel met een paar scheutjes sojasaus en bestrooi met de lente-ui.
Heb jij dit gerecht gemaakt? Of heb je een ander favoriet gerecht uit het kookboek ‘Budget Vegan eenpansgerechten‘. Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Budget Vegan eenpansgerechten
Bol.com | Libris
Sam Dixon
€16,50 | Good Cook B.V.
0 reacties