...

De Duitse keuken: Licht kwark brood

door | 16 apr 2019 | Lunch, Recepten, Wereldkeuken

Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Duitse keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Strudel + Knödel van Anja Dunk. Vandaag delen wij het recept van een licht kwarkbrood.

Licht kwakbrood
Dit gistbrood wordt gemaakt met kwark zodat het een zure, licht gefermenteerde smaak krijgt die doet denken aan het zuurdesembrood. Er wordt melk gebruikt in plaats van water, zodat het brood zacht blijft. Een keer wat anders dan een traditioneel broodrecept!

Ingrediënten
Voor 1 groot brood
20 g verse gist of 10 g gedroogde gist
200 ml volle melk, lauw
500 g patentbloem, plus extra om het werkvlak te bestuiven
200 g kwark
30 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
1½ tl fijn zeezout
zonnebloemolie, om de kom in te vetten
1 ei, losgeklopt, om het brood te bestrijken

Extra benodigdheden
Je hebt een standaardbakplaat nodig en een diepe bakplaat

Bereidingswijze
1. Verkruimel de verse gist in een kan, voeg de melk toe en zet de kan apart zodat de gist een beetje oplost. Meng intussen de bloem, kwark, boter en het zout in een grote kom of de kom van een standmixer.
2. Roer de gist door de melk tot hij volledig is opgelost, giet het gistmengsel bij het bloemmengsel en roer het er met een houten lepel doorheen tot er een deeg ontstaat. (Doe gedroogde gist tegelijk met de bloem in de kom.)
3. Kneed het deeg 10 minuten (met de hand op een met bloem bestoven werkvlak of in de standmixer) tot het elastisch is. Vet een grote kom in met olie, vorm voorzichtig een bal van het deeg en leg die in de kom.
4. Dek de kom af met een theedoek of plasticfolie en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
5. Bestuif een werkvlak met bloem en leg het deeg er voorzichtig op. Kneed het een paar seconden en vorm er een lang brood van. Bestuif de standaardbakplaat met meel en leg het deeg erop. Dek het losjes af met een schone theedoek en laat het nog 30 minuten rijzen.
6. Verhit de oven tot 200 °C. Zet een diepe bakplaat onder in de oven en schenk er een laag kokend water in. Doe de oven dicht zodat er stoom in ontstaat.
7. Bestrijk de bovenkant van het deeg met het losgeklopte ei en bak het brood 30 tot 35 minuten in de bovenste helft van de oven tot het aan alle kanten goudbruin is. Haal het brood uit de oven en laat het volledig afkoelen op een rooster.

Wat is jouw favoriete Duitse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Strudel + Knödel
Anja Dunk
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 9789038805986
Prijs: €32,50

Summary
recipe image
Recipe Name
Licht kwarkbrood
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Daniëlle van Kampen

Creatieve Foodie at De Hippe Vegetariër
Daniëlle studeert Voeding & Diëtetiek, houdt van uitgebreid koken met vrienden, is sportfreak ten top en bezoekt in haar vrije tijd hotspots binnen- en buiten Nederland om de nieuwste food en fashiontrends te ontdekken, en dit vervolgens te delen via een leuke Instagrampost met andere foodies en fashionista's!
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Latest posts by Daniëlle van Kampen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt