De Indonesische keuken: nasi goreng tempé
Lieske van der Waals

De Indonesische keuken: nasi goreng tempé

dinsdag 14 mei 2019
De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Indonesische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. Vandaag: nasi goreng tempé!

Nasi goreng tempe
Deze vegetarische versie is gemaakt op basis van tempé en brengt daardoor een compleet ander smaakpalet met zich mee dan de traditionele nasi. En om het gerecht helemaal anders te maken, gebruik je in dit recept volkorenrijst. Een gezond, veelzijdig alternatief voor witte rijst.

Ingrediënten
voor 6-8 personen
400 g volkorenrijst
6 eieren, losgeklopt
250 g tempé, in blokjes van 1/2 cm gesneden
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 stukken gemberwortel van 1 cm, fijngehakt
2-3 rode chilipepers, in dunne ringen gesneden
2 el sesamolie
3 el Shaoxing rijstwijn
2 el ketjap asin
5-6 lente-uien, in dunne ringen gesneden
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  2. Breng de losgeklopte eieren op smaak met peper en zout en bak ze in wat zonnebloemolie tot roerei. Haal de pan van het vuur, maak de eieren rul en zet ze opzij.

  3. Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een wok en bak de tempé tot die goudbruin is.

  4. Roerbak de ui, knoflook, gember en chilipeper een minuut. Voeg de sesamolie, rijstwijn, ketjap asin en een royale hoeveelheid zout toe.

  5. Schep de rijst er in delen door en voeg de lente-uien en het roerei toe. Meng alles goed door.


Smakelijk!

Basisboek Indonesisch Francis Kuijk Uitgeverij: Good Cook ISBN: 9789461432087 Prijs: €30,95

Wat is jouw favoriete Indonesische gerecht?

Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Op zoek naar meer Indonesische recepten? Neem dan eens hier een kijkje!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.