Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Indonesische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. Wat is de Indonesische keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar antwoord!

De Indonesische keuken
Recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven, zijn typerend voor de Indonesische keuken. In Basisboek Indonesisch deelt Francis haar kennis en legt ze het gebruik van de ingrediënten uit tot in detail. De persoonlijke touch is te vinden in de keukentips die door het boek verwoven zijn. Het zijn de tips die generaties in de keuken circuleerden, niet alleen vervuld met liefde en passie, maar ook op basis van ethiek en regels die kenmerkend zijn voor een typische Aziatische keuken. De Indonesische keuken wordt niet geserveerd in gangen, maar in de vorm van een rijsttafel waarbij de tafel gevuld wordt met zo veel verschillende gerechten dat het een waar feest lijkt.

Kumpulan
Het liefde voor eten en het delen met elkaar staat centraal in de Indonesische keuken. Of er nu iets te vieren is, of dat er mensen samenkomen, tijdens de voorbereiding zal er enthousiast gesproken worden over wie wat gaat maken. Daarna wordt er een goed uitgedacht kookschema gemaakt. Het woord kumpulan heeft vele betekenissen, één daarvan is ‘verzameling’. In de loop der jaren heeft het de betekenis gekregen van ‘gezellig samen zijn’.

De Indonesische rijsttafel
Het ontstaan van de rijsttafel is niet geheel duidelijk. Het vermoeden bestaat dat wegens de Europese interesse in de Indonesische keuken tijdens de Koloniale tijd, men wilde laten zien hoe rijk het aanbod aan producten en ingrediënten was. De gerechten die geserveerd worden op een traditionele Indonesische rijsttafel is een combinatie van hoofdgerechten, bijgerechten, met daarbij sauzen, smaakmakers en natuurlijk kroepoek. De keuze aan gerechten die je kunt serveren bij een rijsttafel is eindeloos. Voor de hand liggende factoren zoals budget, allergieën, beschikbare tijd om te koken en voorkeuren spelen daarbij een rol.

De basis
De gerechten op tafel worden gegeten met rijst, het basisingrediënt in de Indonesische keuken. De Indonesische keuken kent verschillende nuances. Sommige streken hebben een zoetere ondertoon in hun gerechten en andere streken juist een zoutige. Sommige recepten zijn uitgesproken heet door het gebruik van bepaalde pepers, of zijn beïnvloed door andere keukens. Dit maakt de Indonesische keuken veelzijdig en boeiend. De recepten van Francis kennen hun invloeden uit de Javaanse keuken. Sommige gerechten zijn complex wat betreft de opbouw van smaak en structuur, terwijl andere eenvoudig zijn en uitgaan van het principe less is more.

Van tamarinde tot citroengras
Er is een groot scala aan kruiden en specerijen die een rol spelen in de Indonesische keuken. Enkele specerijen die veel gebruikt worden in de Indonesische keuken zijn tamarinde, rode peper, groene peper, rode- en groene rawit, gedroogde rode peper, Indonesisch laurierblad, gember, komijnzaad, kaffirlimoen, kaffirlimoenblaadjes, kemirinoten, kentjoer, korianderzaad, kurkuma, knoflook, laos, pandan, stinkbonen en citroengras. De meeste ingrediënten herken je snel, maar hoe zit het met kemirinoten, kentjoer en stinkbonen? Kemirinoten hebben een bijzonder harde schil, waardoor ze altijd gepeld worden verkocht. De noten lijken op grote hazelnoten, hebben een nootachtige smaak en een vettige, pasta-achtige structuur. Kentjoer is een wortel van de keampferia galanga en een lid van de gemberfamilie. Het heeft een unieke smaak met vleugjes gember, peper, laos en aardse tonen. Stinkbonen, ook wel petéhbonen genoemd, groeien in peulen die in trossen groeien aan de zeer hoge petéhboom. De bonen hebben een kenmerkende, doordringende smaak en geur. Deze onaantrekkelijk klinkende bonen worden in verschillende stoofschotels en sambals gebruikt.

Wat is jouw favoriete Indonesische gerecht? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Basisboek Indonesisch
Francis Kuijk
Uitgeverij: Good Cook

Summary
De Indonesische keuken
Article Name
De Indonesische keuken
Description
Wat is de Indonesische keuken precies? In het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk gingen we op zoek naar antwoorden en meer!
Author