De Libanese keuken: gerstrisotto met bonen en kikkererwten
Lauren Kreijger

De Libanese keuken: gerstrisotto met bonen en kikkererwten

woensdag 06 mei 2020
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Libanese keuken. Uit het boek Beiroet delen we met jullie een heerlijk recept voor gerstrisotto met bonen en kikkererwten!

Ingrediënten
Voor 4 personen
2 uur bereidingstijd
50 g rode kidneybonen
50 g kleine witte bonen
50 g kikkererwten
50 g ander type bonen, zoals borlotti (geen tuinbonen)
6 uien
olijfolie, om te bakken
zout
50 g gerst
kaneel
lekkere olijfolie


Bereidingswijze

  1. Week de bonen een nacht van tevoren.

  2. Snijd de uien in halve ringen. Verhit een flinke scheut olijfolie en bak in een ruime pan op laag vuur in 15 minuten ongeveer de helft van de ui zacht en transparant.

  3. Giet de bonen af en doe ze bij de ui. Voeg zoveel water toe tot alles helemaal onderstaat. Voeg zout naar smaak toe. Kook de bonen ongeveer 45 minuten tot 1 uur tot ze zacht zijn, schuim ondertussen af (dit gaat veel sneller in een snelkookpan).

  4. Voeg na 20 tot 30 minuten de gerst toe. Het mengsel moet soepig als een risotto zijn, dus voeg ondertussen nog wat water toe indien nodig.

  5. Bak ondertussen de rest van de ui goudbruin in een flinke scheut olijfolie, breng op smaak met zout en kaneel.

  6. Besprenkel het mengsel met een lekkere olijfolie en verdeel de uien erover. Dat is niet klassiek maar het is wel lekker.

  7. Eet er traditioneel een simpele koolsalade bij: kneed heel fijn gesneden kool met wat zout en citroensap, breng op smaak met olijfolie.


Heb jij dit recept of een ander recept uit Beiroet gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Beiroet
Merijn Tol
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 9789038806969
Prijs: €34.99

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.