De Maleisische Keuken: gebakken rijst met groente en ei
Lieske van der Waals

De Maleisische Keuken: gebakken rijst met groente en ei

woensdag 31 juli 2019
De Maleisische keuken is een samensmelting van de Maleise, Chinese, Indiase, Arabische en Portugese keuken. De gerechten uit de Maleisische keuken kent vele prachtige gerechten en de komende tijd mogen wij er een aantal van delen uit het mooie boek Magisch Maleisisch van Norman Musa. Vandaag: gebakken rijst met groente en ei ofwel nasi goreng sayur.

Ingrediënten
voor 2-3 personen
2 el plantaardige olie, plus extra voor het roerei
3 teentjes knoflook, gesnipperd
2,5 cm verse gember, fijngehakt
150 g paksoi, in reepjes van 2,5 cm gesneden
150 g gemengde groenten (erwtjes, mais en wortels)
1 ei
400 g basmati- of andere langkorrelrijst, gekookt
1 el paddenstoelensaus (kant-en-klare saus op basis van shiitake, sojabonenpasta en chilipeper, te koop bij de toko)
3 el lichte sojasaus
1/2 tl gemalen witte peper
1 tl sesamolie
1 lente-ui, in stukjes van 0,5 cm gesneden

Bereidingswijze

  1. Verhit een wok of een grote braad- of koekenpan op hoog vuur. Voeg de plantaardige olie toe en fruit daarin de knoflook en gember tot ze goudbruin zijn en de geuren vrijkomen. Voeg de paksoi en de gemengde groente toe en bak ze 1 minuut mee, totdat de groente wat is geslonken of zachter is geworden.

  2. Schuif de groente met een spatel naar één kant van de wok of pan en giet op de lege plek wat plantaardige olie. Breek daarboven het ei, en maak er een roerei van. Vermeng het roerei dan met de groente. Voeg de rijst, de paddenstoelensaus en de sojasaus toe en laat het gerecht nog 2 minuten goed doorwarmen. Zet het vuur uit, voeg de witte peper, de sesamolie en de lente-ui toe en roer alles nog één keer goed door. Schep het over in een dekschaal en zet deze meteen op tafel.


Heb jij dit gerecht gekookt? Of een ander recept uit Magisch Maleisisch? Wat vond je ervan? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Magisch Maleisisch
Norman Musa
Uitgeverij: Podium
ISBN: 9789057599583
Prijs: €29,99

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.