De Maleisische keuken
Lieske van der Waals

De Maleisische keuken

woensdag 10 juli 2019
De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Maleisische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Magisch Maleisisch van Norman Musa. Wat is de Maleisische keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar antwoord!

De Maleisische keuken
In de Maleisische keuken smelten de Maleise, Chinese, Indiase, Arabische en Portugese smaken samen. Maleisië heeft namelijk altijd op een kruispunt van culturen gelegen en dat is precies de reden dat je verschillende invloeden terugziet in deze wereldkeuken. De Maleisische keuken staat bekend om streetfood, snacks, curry's en simpele roerbakgerechten. Maar ook salades en groenteschotels, creatieve noedel- en rijstgerechten en zoete desserts zijn typerend voor de Maleisische keuken. Voor Norman Musa is de Maleisische keuken een combinatie van bekende klassiekers en eenvoudige hapjes, tot maaltijden voor speciale gelegenheden. In Maleisië draait immers alles om eten. Grote kookfestijnen voor familiebijeenkomsten, kleine eetstalletjes langs de kant van de weg, banketten met meer dan 2000 gasten, ze zijn onlosmakelijk verbonden met de Maleisische cultuur. Op straat vind je de Maleisische keuken in al zijn geuren, kleuren en smaken: van de dorpsmarkten met groenten en fruit tot kleine straatstalletjes gespecialiseerd in één voortreffelijk gerecht.

De diversiteit
In de Maleisische keuken zie je verschillende invloeden terug uit andere keukens. Echter zijn deze smaken niet verbonden in één gerecht, maar komen de smaken terug in verschillende schotels, die samen een geheel vormen. De drie belangrijkste bevolkinsgroepen in Maleisië zijn de inheemse Maleiers, de Chinezen en Indiërs. Het land is gekoloniseerd geweest door de Portugezen, de Nederlandsers en de Britten en die hebben allemaal hun stempel achtergelaten op de Maleisische keuken. De Maleisische keuken is ook beïnvloed door de omringende landen. Zo proef je in het noorden vooral Thaise invloeden en in het zuiden vooral Javaanse invloeden. Curry vindt zijn oorsprong in Sri Lanka en India. De Chinese smaken in de Maleisische keuken komen vooral van vroegere immigranten en de traditionele Chinese gerechten zijn inmiddels meer aangepast aan de Maleisische smaken en lokale ingrediënten. De Indiase invloeden komen vooral terug in de vorm van pit. De pittige sauzen laten de Maleisisch-Indiase schotels authentiek Indiaas aanvoelen. Naast de invloeden van de drie grote bevolkingsgroepen, hebben ook kleinere gemeenschappen hun bijdrage geleverd aan de diversiteit van de Maleisische keuken.

De eetcultuur
Maleisiërs doen niet aan eten serveren in gangen; alle schotels komen tegelijk op tafel. Ook in restaurants gaat dat zo, tenzij het restaurant toeristen bedient. Hoewel er in Maleisië de hele dag door gegeten wordt, zijn er voor een aantal gerechten voorkeursmomenten. Het nationale ontbijt bijvoorbeeld, hoewel dit per bevolkingsgroep varieert, is voor iedereen roti canai. Dit luchtige platbrood wordt bij het ontbijt gegeten, maar ook bij andere maaltijden. Het Maleisische basisvoedsel is rijst en wordt dan ook geserveerd bij verschillende gerechten, zoals curry's en roerbakschotels. Het moment voor streetfood is tussen 15.00-17.00 uur, waar naast de middagthee en koffie ook beignets geserveerd worden. Het avondeten en soms nachtelijke eten is typerend voor de Maleisische eetcultuur en dit is ook waarom veel restaurants en cafés in de stadscentra vaak 24 uur per dag open zijn.

De basis
De authentieke Maleisische keuken bevat veel bijzondere ingrediënten, maar de volgende items mogen niet ontbreken in een Maleisische voorraadkast. Om Maleisisch te kunnen koken moet je altijd deze 7 specerijen in huis hebben: koriander, komijn, venkelzaad, kardamom, steranijs, kaneel en kruidnagel. Daarnaast zijn tamarinde, gedroogde rode (chili)pepers, rijst, kemirinoten ofwel bakoelnoten (een verdikkingsmiddel om curry's mee te verrijken dat vaak te koop is in Chinese toko's), rauwe pinda's, gedroogde noedels, kokoscrème ofwel kokosblok of santen, olie om in te bakken (zonnebloemolie, raadzaadolie of maisolie), rijstazijn, sojasaus en zoete sojasaus (ketjap manis), donkere kokossuiker en bananenblad onmisbaar in de Maleisische keuken.

Wat is jouw favoriete Maleisische gerecht? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Magisch Maleisisch
Norman Musa
Uitgeverij: Podium
ISBN: 9789057599583
Prijs: €29,99

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.