De ultieme vegan borrelplank met Quorn nuggets
Isabel Boerdam

De ultieme vegan borrelplank met Quorn nuggets

donderdag 30 mei 2019
Hoe ziet de perfecte borrelplank eruit en wat mag hierop niet ontbreken? Wij gingen de uitdaging aan en creëerden de perfecte VEGAN borrelplank! Deze veganistische borrelplank bestaat uit vers brood en crackers, antipasti, gedroogd en vers fruit, noten, groentesticks, spreads én een warm element: Quorn vegan nuggets met zelfgemaakte dipsausjes!

Quorn vegan nuggets
De producten van Quorn worden gemaakt van mycoproteïne, een natuurlijke voedingsbron met veel eiwitten en vezels. Hoe deze vleesvervanger precies gemaakt wordt, zie je hier. Wij waren voor de vegan borrelplank op zoek naar een warme, plantaardige snack, want die mag niet ontbreken! We kwamen tot de conclusie dat er in veel warme snacks kippeneiwit is verwerkt, dat vaak wordt toegevoegd voor de binding van het product. Gelukkig kwamen wij de VEGAN nuggets van Quorn tegen in het diepvriesschap, die met hun vezelachtige structuur en knapperige buitenkant niet van 'echt' te onderscheiden zijn. Daarnaast zijn de vegan nuggets proteïnerijk, een goede bron van vezels en laag in zoutgehalte. Proberen dus dit Hemelvaartweekend!



Ingrediënten
stokbrood
crackers
Quorn vegan nuggets
gemarineerde olijven
gedroogd fruit en/of dadels
vers fruit
noten

Groentesticks:
½ komkommer
2 stengels bleekselderij
1 paprika

Geroosterde wortels:
1 bosje wortels
2 tl ahornsiroop
1 tl sesamzaadjes
3 el zonnebloemolie
zout en peper

Zelfgemaakte dipsausjes
Mayonaise (vegan):
50 ml zonnebloemolie
30 ml sojamelk
1 tl witte wijnazijn
1 tl dijonmosterd
zout en peper
extra nodig: staafmixer


Pesto:
40 g basilicum
4 tl pijnboompitten
2 el gistvlokken
½ teentje knoflook
60 ml extra vierge olijfolie
zout en peper

Bieten-hummus:
1 voorgekookte rode biet
200 g uitgelekte kikkererwten
½ teentje knoflook
½ citroen, het sap
1 tl komijn
2 el olijfolie
1 el water
zout en peper

Bruschetta:
2 grote tomaten
1 rode ui
1 el balsamico azijn
1 el extra vierge olijfolie
zout en peper



Bereidingswijze

  1. Snijd het stokbrood in sneetjes en verdeel deze samen met de crackers, de gemarineerde olijven, gedroogd en vers fruit en noten over een grote borrelplank of verschillende schaaltjes.

  2. Quorn vegan nuggets: verwarm de oven voor op 220 °C (hetelucht 200 °C). Haal de bevroren nuggets uit de verpakking en verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de nuggets 18 minuten in de oven

  3. Groentesticks: was de groenten en maak deze schoon. Snijd vervolgens het vruchtvlees in reepjes.

  4. Geroosterde wortels: verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de wortels en halveer ze in de lengte. Doe de wortels in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe. Meng alles goed door elkaar en verdeel de wortels over de met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de wortels 20-25 minuten in de oven.

  5. Mayonaise: doe de zonnebloemolie, sojamelk, witte wijnazijn en mosterd in een hoge beker en mix het geheel met de staafmixer door elkaar tot een gladde massa. Proef, en breng op smaak met zout en peper.

  6. Pesto: doe de ingrediënten in een keukenmachine en blend tot een glad geheel. Proef, en breng op smaak met zout en peper.

  7. Bieten-hummus: snijd de biet in blokjes en doe de bieten samen met de kikkererwten, knoflook, citroensap, komijn, olijfolie en water in een keukenmachine en blend tot een glad geheel. Proef, en breng op smaak met zout en peper.

  8. Bruschetta: snijd de tomaten in blokjes van 5 mm en snipper de rode ui. Doe de tomaten en rode ui in een kom en voeg de balsamico azijn en extra vierge olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper.

  9. Stel de plank samen! Verdeel alle creaties over een grote (houten) borrelplank en doe de dips in leuke schaaltjes en eventueel hapjes in kommen, zodat je een mooi gevulde borrelplank hebt die helemaal vegan is. Smakelijk!


Heb jij een van deze recepten gemaakt? Of heb jij een ander favoriet recept met Quorn vegan nuggets? Verras ons met een foto van jouw creatie op Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.