Print Friendly, PDF & Email

Hoe vaak draai jij de verpakking om van een product om te checken wat erin zit? Zeker bij kant-en-klare vleesvervangers valt er veel te ontdekken als je kijkt naar de ingrediënten waar ze van zijn gemaakt. Sommige zijn gemaakt op sojabasis, andere op basis van peulvruchten, zuivel of paddenstoelen. Een uniek merk hierin is Quorn: zij maken al hun producten van hetzelfde basisingrediënt: Mycoproteïne. Daar wilde ik natuurlijk meer van weten! Hoe zit het met deze plantaardige proteïne, wat is het precies en hoe maken ze hier Quorn van?!

Op zoek naar een nieuwe bron van eiwitten
Het Quorn verhaal begint als een avonturenverhaal! In de jaren ’60 was een aantal Engelse geleerden bang dat er niet voldoende proteïne zou zijn om de wereld te blijven voeden. Ze zijn daarom op zoek gegaan naar een nieuwe bron van eiwitten. Zo hebben ze proefmonsters genomen van vele stukjes grond, overal ter wereld, om onder de microscoop te kijken of hier een proteïnerijke plant te vinden was die een duurzamer alternatief zou bieden dan vlees, om de snelgroeiende samenleving te voeden. Na een lange zoektocht werd de oplossing letterlijk op steenworp afstand gevonden: In het Engelse Buckinghamshire. Hier troffen ze Quorns Mycoproteïne aan, die alle essentiële aminozuren bevat en daarmee een volwaardige eiwitbron is. Dit micro-organisme is uit de grond gehaal en opgeslagen. Vandaag de dag wordt van deze “molecuul” nog steeds Quorn gemaakt!

Een micro-organisme uit de Fungus familie
Maar wat vonden ze dan precies? Een heel klein micro-organisme, een schimmel om precies te zijn. En het mooie aan dit type organisme is dat het onder de juiste omstandigheden, met een goede voedingsbodem en voldoende zuurstof en water, kan groeien door zijn eigen cellen te delen. Een pipetje van deze micro-organisme kan dus zorgen voor honderden kilo’s aan Mycoproteïne massa! Letterlijk dus een geniale uitvinding om met beperkt landgebruik ongelofelijk veel mensen te voeden! En dat is dan ook precies wat ze bij Quorn doen. Je kunt je voorstellen wat het scheelt in water, voeding, landgebruik en transport als je niet dieren hoeft te voeden en laten groeien, maar simpelweg de Mycoproteïne laat fermenteren tot een massa waar je allerlei lekkers mee kunt maken! Klinkt misschien als een onnatuurlijk proces, maar als je er iets langer bij stil staat, is het eigenlijk gewoon superslim en wel degelijk op basis van een lokaal natuurproduct: de fungus! Het is niet anders dan het fermentatieproces bij bijvoorbeeld bier, brood of yoghurt.

Van één cel naar honderden kilo’s
Bij Quorn in Stokesley, Engeland, staan enorme silo’s waar de cellen onder perfecte omstandigheden optimaal kunnen groeien. Dit gebeurt door middel van een fermentatieproces waarbij de schimmel aan het gisten wordt gebracht door middel van water, suiker en zuurstof. Zo groeit binnen vijf weken dit klompje cellen uit tot een massa uit tot 1500 ton (!) Mycoproteïne. Reken maar uit hoeveel Quorn stukjes hier vervolgens van gemaakt kunnen worden! Vervolgens wordt dit mengsel uitgespoeld – hiermee verdwijnt de suiker dus weer – en wat overblijft is de basisgrondstof: een soort van deeg. Dit deeg wordt vervolgens gemengd met kruiden en specerijen, gevormd tot een Quorn stukje of worstje, gekookt en tot slot ingevroren om ervoor te zorgen dat de vezelachtige structuur ontstaat waar Quorn om bekend staat. Nu is het enkel nog een kwestie van afwegen en verpakken, op naar de supermarkt en ons bord!

Gezond en duurzaam
Dit hele proces levert ons niet alleen hele lekkere stukjes, vega(n) vleeswaren en fijngehakt op, maar de Quorn producten zijn ook nog eens heel gezond. Quorn heeft maar liefst 15 gram eiwit per 100 gram en bevat een compleet eiwitprofiel met alle negen essentiële aminozuren. Daarnaast is Quorn heel caloriearm, echt een van de magerste vleesvervangers uit het schap. Goed ook om te weten dat een aantal producten, zoals de kipplakjes, hamplakjes en de nuggets uit het diepvriesschap vegan zijn (ze zijn bezig nog véél meer vegan te maken, work in progress!). En goed nieuws voor mensen met gluten-intolerantie: sommige producten, zoals de stukjes des en het fijngehakt, zijn ook glutenvrij!

En wat maak je dan? Een overheerlijke lente-lasagne met fijngehakt, Veggie Bowl met roerbakreepjes, gele kokoscurry met stukjes, een echte VLT clubsandwich of vegetarische stroganoff.

Let maar op: nu je dit allemaal weet, smaakt je Quorn maaltijd de volgende keer nog net iets lekkerder. Wat een tof verhaal hè!

Wist jij al waar Quorn van gemaakt werd? Naar welk vega(n) product ben jij nog meer benieuwd? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!

Summary
Quorn de vleesvervanger: hoe wordt deze gemaakt?
Article Name
Quorn de vleesvervanger: hoe wordt deze gemaakt?
Description
Hoe zit het met deze plantaardige proteïne waar de vleesvervanger Quorn van gemaakt is, wat is het precies en hoe maken ze van Mycroproteïne, Quorn?!
Author