Spijs kun je natuurlijk zo in de supermarkt kopen, maar wist je dat het eigenlijk ook heel erg makkelijk is om zelf te maken? Vandaag laten we zien hoe je amandelspijs kunt maken. Het amandelspijs wat wij hebben gemaakt is helemaal vegan. En naast de ‘klassieke’ spijs hebben we ook nog twee andere variaties gemaakt! Probeer die met gember en citroen bijvoorbeeld eens in gevulde speculaas of in een kerststol.
Klassieke Amandelspijs
Ingrediënten
150 g blanke amandelen of amandelmeel
150 g suiker
2 el amandelmelk
Bereidingswijze
1. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine tot een poeder. Let erop dat je ze niet te lang mengt, dan ontstaat er een pasta en dat is niet de bedoeling. Gebruik je amandelmeel? Dan kun je deze stap overslaan.
2. Doe de suiker bij de amandelen in de keukenmachine en mix dit samen zodat het helemaal gemengd is. Voeg op het einde 2 eetlepels plantaardige melk of water toe en meng dit in de keukenmachine tot er een plakkerig mengsel ontstaat. Kneed het met je handen tot een bal.
3. Verpak de amandelspijs in vershoudfolie en leg minimaal een uur in de koelkast.
Dadel-kaneel amandelspijs
Ingrediënten
150 g blanke amandelen of amandelmeel
150 g suiker
2 el amandelmelk
5 dadels
3 tl kaneel
Bereidingswijze
1. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine tot een poeder. Let erop dat je ze niet te lang mengt, dan ontstaat er een pasta en dat is niet de bedoeling. Gebruik je amandelmeel? Dan kun je deze stap overslaan.
2. Doe de suiker bij de amandelen in de keukenmachine en mix dit nog kort zodat het helemaal gemengd is. Snijd de dadels alvast in kleine stukjes. Voeg op het einde dadels, kaneel en 2 eetlepels plantaardige melk of water toe en meng dit in de keukenmachine tot er een plakkerig mengsel ontstaat. Kneed het met je handen tot een bal.
3. Verpak de amandelspijs in vershoudfolie en leg minimaal een uur in de koelkast.
Gember-citroen amandelspijs
Ingrediënten
150 g blanke amandelen of amandelmeel
150 g suiker
2 el amandelmelk
3 cm gember
3 tl citroensap
Bereidingswijze
1. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine tot een poeder. Let erop dat je ze niet te lang mengt, dan ontstaat er een pasta en dat is niet de bedoeling. Gebruik je amandelmeel? Dan kun je deze stap overslaan.
2. Doe de suiker bij de amandelen in de keukenmachine en mix dit nog kort zodat het helemaal gemengd is. Rasp de gember. Voeg op het einde gember, citroensap en 2 eetlepels plantaardige melk of water toe en meng dit in de keukenmachine tot er een plakkerig mengsel ontstaat. Kneed het met je handen tot een bal.
3. Verpak de amandelspijs in vershoudfolie en leg minimaal een uur in de koelkast.
Heb jij al eens zelf amandelspijs gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie op onze website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
De amandelspijs is erg droog geworden, wat zou ik kunnen toevoegen om het smeuïger te maken?
Hi Lianna,
Je kunt proberen er iets meer vocht aan toe te voegen, dus bijvoorbeeld een eetlepel extra amandelmelk. Probeer hier een beetje mee te spelen!
Liefs, Karlijn