Shuki Rosenboim en Louisa Allan nemen je mee op een culinaire reis in hun kookboek ‘Midden-Oosterse salades‘. Dit kookboek staat vol heerlijke recepten voor seizoenssalades en gerechten om te delen. Zoals bijvoorbeeld dit vegetarische gerecht met gegrilde abrikozen, spinazie, saffraanolie en hazelnoten! Het grillen van de abrikozen zorgt ervoor dat hun nature aanwezige suikers vrijkomen en het geeft ze een eerlijke rooksmaak! Wij vinden dit een heerlijk gerecht om te serveren bij een etentje met je vrienden bijvoorbeeld. Lees snel verder voor het recept.
Ingrediënten
voor 8 personen
5 abrikozen
1/2 citroen, het sap
250 g verse spinazie, gescheurd
60 g hazelnoten
1 tl zeezoutvlokken
tahinsaus, om te serveren
voor de saffraanolie
plukje saffraandraadjes
250 ml olijfolie
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 160 C. Steek een barbecue aan.
2. Maak eerst de saffraanolie. Verwarm de olijfolie in een kleine pan op een zeer laag vuur en voeg de saffraandraadjes toe. Laat de saffraan ongeveer 15 minuten trekken, of tot de olie gaat borrelen en een oranje kleur krijgt. Zet de saffraanolie opzij om af te koelen.
3. Verspreid intussen de hazelnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 15 minuten, of tot ze geurig zijn en de velletjes los beginnen te laten. Laat de hazelnoten iets afkoelen en wrijf ze tussen je handen, of in een schone theedoek, om het grootste deel van de velletjes eraf te wrijven. Hak de hazelnoten grof.
4. Meng de abrikozen in een kom met 50 mililiter saffraanolie. Leg de abrikozen op een barbecue rooster en gril ze 1 tot 2 minuten aan iedere kant, of tot ze licht geblakerd zijn. Heb je geen barbecue? Dan kun je dit ook roosteren in een grillpan.
5. Verwarm een grote koekenpan op middelhoge temperatuur en voeg hier de spinazie aan toe. Wanneer de spinazie begint te slinken schenk je 60 ml saffraanolie in de pan, bestrooi met de zeezoutvlokken en meng goed. Bak nog 1 tot 2 minuten, schenk het citroensap erover en haal de pan van het vuur.
6. Verdeel de groene blaadjes over een serveerschaal, leg er de gegrilde halve abrikozen op en strooi de hazelnoten erover. Serveer de salade met koude tahinsaus.
Tip: Je kunt de abrikozen ook in een grillpan op het fornuis grillen. Bewaar overige saffraanolie in een brandschone pot in de keukenkast en gebruik hem in dressings.
Heb jij dit gerecht gemaakt? Of heb je een ander recept geprobeerd uit het kookboek ‘Midden-Oosterse salades‘? Laat het ons weten via een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Midden-Oosterse salades
Bol.com | Libris
Shuki Rosenboim & Louisa Allan
ISBN: 9789461433008
25,95 | Good Cook B.V.
0 reacties