Vega vleesklassieker: gele erwtensoep
Sangeeta Taluja

Vega vleesklassieker: gele erwtensoep

zaterdag 31 maart 2018
Gele erwten smaken hetzelfde als groene erwten, alleen de kleur is anders (leuker!). Ze zijn goede vleesvervangers en horen bij een gezond voedingspatroon. Daarnaast is het eten van peulvruchten diervriendelijk en milieubewust. Deze hartverwarmende maaltijdsoep is erg lekker na een winterse wandeling. De eiwitten, vitaminen en mineralen in deze soep geven je weer energie!

Ingrediënten
Voor 4 personen
200 gram gele spliterwten
200 gram winterpeen
1 grote ui
2 el fijngehakte peterselie
1el olijfolie of boter
1tl gemberrasp
1tl kurkuma
2 l water
2 bouillonblokjes
zwarte peper naar smaak
limoen of citroensap naar keuze

Let op: houd er rekening mee dat de erwten eerst 2 uur moeten weken voor je aan de slag kan!

Bereidingswijze
1. Was de gele spliterwten. Week ze voor 2 uur in 1 liter water.
2. Schil, was en snijd de w
ortels. Schil ook de gember en rasp het.
3. Kook na de inweektijd de erwten in de overige liter water, wortel en gember met kurkuma en bouillonblokjes.
4. Schil, snipper en fruit de ui in olie of boter.
5. Pureer de soep als de erwten en wortels gaar zijn. Maak de soep naar wens iets dunner met gekookt water.
6. Roer de gebakken uisnippers, zwarte peper, peterselie en citroensap erdoor. Eet smakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Laat ons dan weten wat je er van vond in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt hem hier. 

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Hoi Sangeeta, De soep is lekker maar wel erg waterig. Ik denk dat de 2 liter bouillon 1 liter moet zijn. Nu bezonk zelfs in de soepkom het dikke gedeelte. het waterige deel is dan best smaakloos.

12:01 19 januari 2024

Hi Danny, Ik heb even met je meegekeken naar dit recept en ik denk dat ik weet waar het fout is gegaan! Volgens mij werd in het vorige recept bedoelt dat er twee liter water nodig was, waarvan één liter werd gebruikt voor het weken van de erwten en één liter voor het inkoken van de groente. Wanneer het dan nog nodig is kun je evt. extra gekookt water toevoegen. Ik heb het recept aangepast! Liefs, Karlijn

12:01 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.