Gevulde kerstkrans
Een gevulde kerstkrans is een feestelijke blikvanger op tafel en perfect voor de gezelligste tijd van het jaar! Het fijne is dat je eindeloos kunt variëren met de vulling, waardoor deze krans zowel voor zoetekauwen als hartige liefhebbers een succes is.
Denk bijvoorbeeld aan een zoete versie met romige roomkaas, friszure cranberrycompote en een vleugje sinaasappelrasp, die bij het bakken een heerlijk winterse geur verspreidt. Liever hartig? Dan is dit recept uitstekend voor jou! Door de speelse vorm en het luchtige croissantdeeg is het niet alleen een lust voor het oog, maar ook verrassend makkelijk te maken. Perfect voor bij de brunch of als knusse snack bij de kerstboom!
P.S.: Het recept is voor 10-12 stukjes, dus als je er vanuit gaat dat iedereen 1 stukje neemt is onderstaand recept voor 10 personen voldoende.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten gevulde krans met gepofte biet
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °C. Wikkel de bieten strak in aluminiumfolie en pof deze circa 1 uur tot 1,5 uur in de oven. Controleer of de bieten klaar zijn door er met een vork in te prikken. Laat afkoelen, schil en snijd de bieten in parten.
Stap 2
Breng ondertussen een pan met 500 milliliter water aan de kook met een snuf zout, kook de doperwten in 10-12 minuten gaar en giet af. Zet 3 eetlepels erwten apart, doe de rest van de erwten, de munt, limoensap en zout en peper in een keukenmachine en mix tot een glad geheel. Voeg een eetlepel olijfolie en de hele erwten toe en meng dit met een lepel door de puree. Proef, breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
Stap 3
Snijd de plakken croissantdeeg diagonaal doormidden, zodat je twee driehoeken per plak hebt. Leg de driehoeken in een cirkel op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de platte kant aan de binnenkant van de cirkel zit en de punt naar buiten wijst. De plakken mogen voor een deel overlappen. Druk het geheel goed aan met je vingers.
Stap 4
Bouw de krans op door eerst een laag doperwten-muntpuree te verdelen over het midden van het bladerdeeg. Verdeel vervolgens de pecannoten over de doperwten munt vulling gevolgd door de bieten. Deze mogen elkaar overlappen. Vouw de punten over de vulling heen, steek de punt onder het deeg en druk aan.
Stap 5
Zet de bladerdeegkrans vervolgens 40 minuten in de koelkast, bestrijk vervolgens met het sojamelk (of het eigeel), besprenkel met grof zeezout en bak 15-20 minuten in de oven.
Stap 6
Serveer de krans in zijn geheel en snijd aan tafel in plakken.
Ga jij deze gevulde kerstkrans maken voor bij jouw volgende borrel?
Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.