Greenfeast - lente, zomer: aardappelkoekjes met pittige tomaten
Lauren Kreijger

Greenfeast - lente, zomer: aardappelkoekjes met pittige tomaten

donderdag 23 april 2020
Greenfeast - lente, zomer is het eerste deel van de twee door het seizoen geleide groenteboeken van Nigel Slater. Met zo'n 110 recepten levert dit boek dagelijkse inspiratie voor snelle en plantaardige maaltijden. Vandaag mogen wij een van deze recepten delen: aardappelkoekjes met pittige tomaten!

Ingrediënten
Voor 2 personen
45 minuten bereidingstijd
1 kg zoete aardappels
50 g boter
120 g gedroogd fijn broodkruim
1 tl fijngeraspte citroenschil
1 el fijngesneden dragonblaadjes
1 ei
een beetje bloem
arachide- of plantaardige olie, om te bakken

Voor de snelle tomatensaus
500 g tomaten
2 tenen knoflook
3 el olijfolie
10 basilicumblaadjes

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappels, snijd ze in flinke stukken en stoom ze circa twintig minuten tot ze zo gaar zijn dat je ze kunt fijnstampen. Pureer ze met de boter en laat de puree afkoelen.

  2. Strooi het broodkruim op een bord en meng de citroenrasp en dragon erdoor. Breek een ei in een ondiepe kom en klop met een vork het wit en de dooier door elkaar.

  3. Vorm vier flinke bollen van de afgekoelde puree en druk ze met bebloemde handen uit tot koekjes. Wentel ze eerst door het ei en daarna door het kruim. Leg ze op een bakplaat en zet deze dertig minuten in de koelkast.

  4. Maak de tomatensaus: hak de tomaten. Plet de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de tomaten en knoflook toe met een snufje zout en laat ze onder regelmatig roeren vijftien tot twintig minuten sudderen. Scheur de basilicumblaadjes en roer ze met zwarte peper naar smaak door de saus.

  5. Verhit een scheutje arachide- of plantaardige olie in een koekenpan met antiaanbaklaag, leg de aardappelkoekjes in de hete olie en bak ze zonder ze aan te raken vier tot vijf minuten tot de onderkant knapperig en goudbruin is. Keer de aardappelkoekjes voorzichtig met een paletmes en bak de andere kant knapperig. Serveer ze met de tomatensaus.


Let op!
Laat de aardappels voor je ze pureert heel goed uitlekken. Laat de puree voor het vormen goed afkoelen en laat de koekjes rusten voor je ze bakt. Roer als de puree te zacht is om te vormen een of twee eetlepels bloem erdoor. Verschuif de aardappelkoekjes niet nadat je ze in de hete olie hebt gelegd tot de onderkant knapperig is, keer ze voorzichtig om en laat de andere kant mooi knapperig worden voor je ze uit de pan haalt.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Greenfeast - lente, zomer gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Greenfeast - lente, zomer
Nigel Slater
Uitgever: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059569621
Prijs: €27,-

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

lekker recept maar wij maakten er zeker 30 koekjes van (ipv 4). gecombineerd met wat gestoofde spitskool, was dit zeker een goede maaltijd Ingrid (diëtiste)

11:45 19 januari 2024

Hi Ingrid, Dat klinkt zeker niet verkeerd! Goed om te horen dat jullie het lekker vonden.

11:45 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.