Deze comforting ovenschotel uit het kookboek ‘Groenten’ is een creatieve versie van het Provençaalse gerecht ‘tian’. Knolselderij, pastinaak en aardappel krijgen de hoofdrol in deze warme, romige tianachtige ovenschotel. Wij kunnen niet wachten tot onze keuken zich vult met de heerlijke geuren van dit gerecht!
Ingrediënten
voor vier personen
6 middelgrote aardappelen, in plakjes van 3 mm
4 plakken knolselderij van 3 mm, daarna in plakken zo groot als de aardappel
4 blaadjes salie, fijngesneden
4 takjes tijm, gerist en gehakt
3 à 4 eiwitten of twee hele eieren
2 rode uien, gehalveerd en in ringen van 3 mm
2 teentjes knoflook, fijngehakt
100 g pastinaak, in plakjes van 3 mm
100 g kastanjechampignons
75 g geraspte Cheddar of Gruyère
100 ml melk
1 à 2 el el crème fraîche
1 tl gedroogde oregano
olijfolie
peper en zout
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Bestrooi een ingevette ovenschaal met de helft van de kruiden en knoflook en zet de plakken groenten erin; net niet rechtop, om en om, en steeds met een plak ui ertussen luchtig tegen elkaar – zoals de pannen op een schuin dak. Strooi de rest van de kruiden en knoflook erover en breng op smaak met peper en zout.
3. Klop in een kom de eiwitten los met melk en werk de kaas er zo glad mogelijk door, een staafmixer is een heel goed idee. Schenk het mengsel gelijkmatig over de groenten en zet zo’n 40 minuten in een oven van 180 °C.
4. Snijd intussen eventueel overgebleven groenten fijn. Bak wanneer het ovengerecht goudbruin en zo goed als klaar is, de champignons op hoge temperatuur tot deze bruin beginnen te kleuren. Bak de gesneden groenten nog even mee en breng op smaak met peper en zout.
5. Schep een stapeltje groenten op een bord en vlei de champignons eromheen met een lepeltje crème fraîche erop.
*houdbaarheid: 2 à 3 dagen.
Heb jij dit recept uit ‘Groenten’ geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie op het blog of op Facebook. Of tag ons op Instagram met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Wij zijn benieuwd!
Groenten
Bol.com | Libris.nl
Mari Maris
€42,50 | Nijgh & Van Ditmar
ISBN 978 90 388 1074 4
0 reacties