Wij houden van vakantie! Volgens ons is er niks leukers dan het leren kennen van nieuwe culturen en de daar bijbehorende keukens. Deze zomervakantie maken wij met elkaar een digitale roadtrip! We bezoeken gedurende de zomer drie landen en delen onze favoriete recepten met jou. Stap in, dan rijden we het laatste stuk!
Franse galette
Inmiddels zijn wij vertrokken uit Spanje en aangekomen in het mooie Frankrijk. Bij onze eerste culinaire stop aten wij een galette, misschien ken je het wel. Vaak wordt een galette gevuld met zoet fruit. Bij het opsmikkelen van deze heerlijke Franse taart kwamen wij op het idee om een hartige variant te maken. De groenten in combinatie met de vijgen en tijm zijn zo lekker en krijgen in de oven een zoete ondertoon, heerlijk!
Ingrediënten
voor 4 personen
4 vijgen, in kwarten
½ courgette, in plakjes
½ rode ui, in halve ringen
½ gele paprika
½ verpakking (120 g) artisjokharten
¼ prei, in ringen
30 g walnoten, grof gehakt
1 el balsamico crema
zout en peper
optioneel: plantaardige melk
voor het deeg
2 takjes tijm, geritst
200 g bloem
150 g plantaardige boter, koud
2 el koud water
½ tl bakpoeder
¼ tl zout
voor de knoflookolie
2 takjes tijm, geritst
1 teentje knoflook, geperst
1 el olijfolie
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Begin met het maken van het deeg. Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met de bloem, zout en tijm in een kom. Mix met een keukenmachine of handmixer tot een kruimelig deeg. Voeg het water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel meer water toe als het deeg droog is. Kneed het deeg tot een bal, wikkel in folie en leg een half uur in de koelkast.
3. Meng de ingrediënten voor de knoflookolie in een kom en zet apart.
4. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een grote ronde lap met een dikte van ongeveer 0,5 cm.
5. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Begin met het verdelen van de courgetteplakjes in het midden van het deeg, houd voldoende ruimte over aan de randen. Verdeel de prei, gele paprika, ui en artisjokharten over de courgette. Breng op smaak met zout en peper. Vouw de randen naar binnen. Bestrijk de randen eventueel met wat plantaardige melk voor wat glans. Besprenkel de galette met de knoflookolie.
6. Bak de galette in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin.
7. Garneer de galette met de vijgen, walnoten en zigzag de balsamico crema er overheen. Serveer direct.
Ben jij met ons mee aan het reizen en heb jij deze hartige galette gemaakt? Verras ons met een foto op Instagram via @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Of laat een reactie achter. Wij zijn benieuwd!
Die galette ziet er heerlijk èn zeer aantrekkelijk uit. Ik ga het zeker proberen te maken maar of het deeg ook lukt?!
Dat is altijd zo’n halfgare toestand en dat vrees ik hier ook weer bij omdat je niet eerst alleen de galette bakt – zonder belegsels -. Ik laat het zeker weten !
Hi Lily,
Ik hoop dat de galette ook bij jou lekker uit de oven komt, succes!
Liefst,
Bibian