Het Nederlandse koekjesboek: krakelingen
Lauren Kreijger

Het Nederlandse koekjesboek: krakelingen

zaterdag 21 november 2020
Bij het kiezen van de recepten voor haar boek, heeft Natascha van der Stelt voor een lekkere en gevarieerde selectie gezorgd. Van koekjes recepten uit het jaar 1500 tot het jaar 1900! In dit boek kom je koekjes tegen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Vandaag delen wij een klassieker die je waarschijnlijk wel kent: krakelingen! Wil je meer weten over Het Nederlandse Koekjesboek, lees dan ook eens onze review.

Ingrediënten
Voor 16 koekjes
235 g patentbloem
235 g suiker
1 el korianderzaad, gemalen
60 g boter, hard
2 eierdooiers (L), plus een ei, losgeklopt, om te bestrijken
½ el rozenwater, plus ½ el om te bestrijken (te koop bij bio en Turkse supermarkten)
25 ml room

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom de bloem met de suiker en het korianderzaad. Voeg de boter toe, snijd hem met twee messen in stukjes en wrijf de boter door de bloem. Meng in een maatbeker de eierdooiers met het rozenwater en de room en schenk de vloeistof bij het bloemmengsel. Roer en kneed tot een taai deeg, eventueel met gebruik van een mixer met deeghaken.

  2. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  3. Verdeel het deeg in 16 stukken. Rol elk stuk tot een lange, dunne rol en vorm deze tot een krakeling. Leg de krakelingen op een paar centimeter afstand van elkaar op de bakplaat, want ze lopen uit. Meng in een kleine kom het ei met het rozenwater en bestrijk hier elke krakeling mee.

  4. Bak de krakelingen ongeveer 20 tot 25 minuten of tot ze goudbruin zijn. Schep de krakelingen op een rooster om af te laten koelen. Het is niet nodig om ze twee keer te bakken, zoals het originele recept zegt.


Tip! Ze zijn het lekkerst en knapperigst op de dag dat ze zijn gebakken. De volgende dag zijn ze kei- en keihard. De dag daarna zijn ze taai.

Heb jij het Nederlandse koekjesboek al in je bezit? Of heb je deze koekjes zelfs al gemaakt? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

Het Nederlandse koekjesboek
Natascha van der Stelt
Uitgever: Het Zwarte Schaap
EAN: 9789492821140
Prijs: €14,95

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.