Scones komen oorspronkelijk uit Schotland en werden oorspronkelijk gegeten als kleine broodjes zonder suiker. Inmiddels is suiker een vast ingrediënt in het recept, en zijn ze vooral erg populair bij de Engelse afternoon tea gecombineerd met echte clotted cream (niet te verwarren met slagroom!) en jam. Goede scones zijn lekker zacht en kruimig van binnen en stevig van buiten. Maar wat is nu de truc?
Bakpoeder én bakingsoda
Eke, onze kook-expert van Koken met kennis ging met scones aan de slag en maakte het ultieme recept. Het geheim? De combinatie van bakpoeder en bakingsoda geeft de scones een flinke rijs en een mooie bruining. Alleen bakpoeder in dit recept geeft wel een goede rijs maar minder bruining. Alleen bakingsoda geeft te weinig rijs en teveel bruining. Aan de slag dus en proberen maar!
Ingrediënten
voor 4 personen
40 g zachte boter
225 g bloem
3 g bakpoeder
1,5 g baking soda
30 g kristalsuiker
mespuntje zout
125 ml karnemelk
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220° C. meng in een beslagkom de bloem met de boter tussen de vingertoppen tot een kruimeldeeg.
Stap 2: Werk de suiker, bakpoeder, baking soda en zout erdoor en roer er langzaam de karnemelk door. Bloem je handen en werk alles tot een zacht en soepel deeg.
Stap 3: Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een plak van 3 cm hoogte. Sla dubbel en rol nog een keer uit tot 3 cm. Het dubbelvouwen zorgt ervoor dat de scones tijdens het bakken beter ‘breken’.
Stap 4: Steek uit het deeg rondjes met een koekjessteker (of soortgelijk) van 3-4 centimeter. Zet de deegrondjes naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestuif ze eventueel met een beetje bloem en bak ze 12-15 min. in de oven.
Stap 5: Serveer scones met crème fraîche (of -beter nog- met clotted cream) en jam. Ze worden snel oud dus eet ze het liefst binnen een paar uur op.
Eetsmakelijk!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Bakpoeder én bakingsoda
Eke, onze kook-expert van Koken met kennis ging met scones aan de slag en maakte het ultieme recept. Het geheim? De combinatie van bakpoeder en bakingsoda geeft de scones een flinke rijs en een mooie bruining. Alleen bakpoeder in dit recept geeft wel een goede rijs maar minder bruining. Alleen bakingsoda geeft te weinig rijs en teveel bruining. Aan de slag dus en proberen maar!
Ingrediënten
voor 4 personen
40 g zachte boter
225 g bloem
3 g bakpoeder
1,5 g baking soda
30 g kristalsuiker
mespuntje zout
125 ml karnemelk
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220° C. meng in een beslagkom de bloem met de boter tussen de vingertoppen tot een kruimeldeeg.
Stap 2: Werk de suiker, bakpoeder, baking soda en zout erdoor en roer er langzaam de karnemelk door. Bloem je handen en werk alles tot een zacht en soepel deeg.
Stap 3: Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een plak van 3 cm hoogte. Sla dubbel en rol nog een keer uit tot 3 cm. Het dubbelvouwen zorgt ervoor dat de scones tijdens het bakken beter ‘breken’.
Stap 4: Steek uit het deeg rondjes met een koekjessteker (of soortgelijk) van 3-4 centimeter. Zet de deegrondjes naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestuif ze eventueel met een beetje bloem en bak ze 12-15 min. in de oven.
Stap 5: Serveer scones met crème fraîche (of -beter nog- met clotted cream) en jam. Ze worden snel oud dus eet ze het liefst binnen een paar uur op.
Eetsmakelijk!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
3 Reacties
Ik had amandelmeel over en heb 125 gr. daarvan gebruikt. Moest gelijk veel meer tarwemel toevoegen want het werd te nat. Maar deze amandelscones werden erg lekker!
12:07 19 januari 2024Hi Pierrette, Goed bezig! Fijn dat de amandelscones lekker waren! :-)
12:07 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hoeveel scones haal je hieruit?
12:07 19 januari 2024Hi Jildou, Dit recept is voor 4 personen. Je haalt er ongeveer 2 scones pp uit! :-)
12:07 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hi, ik vroeg me af hoeveel scones je kan maken met dit recept?
12:07 19 januari 2024Dag Coco, het hangt een beetje af van hoe groot je ze maakt, maar ik denk circa 6. Eetsmakelijk!
12:07 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.