Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts. De komende weken helpen wij je om te wennen aan het zelf inmaken, fermenteren en gisten van eten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we fruit kefir, met behulp van Sebastian Landaeus & Nina Lausecker en het prachtige kookboek Kefir & Kombucha!
Fruit kefir
Fruit of water kefir is de gefermenteerde drank die je ongetwijfeld het meest eenvoudig thuis kunt maken. Je hebt maar een paar benodigdheden en ingrediënten nodig. Bovendien fermenteert kefir heel snel en heeft het een toegankelijk licht smaakje. Het hele gezin zal al snel kefir gaan drinken in plaats van mierzoete frisdrank! Hieronder vind je het traditionele recept met vijg en citroen (in de simpelste versie, tibico, gebruik je alleen suiker en water).
Ingrediënten
voor 1 liter
20 g fruitkefirkorrels*
40 g lichtbruine biologische suiker
2 schijfjes biologische citroen
1 gedroogde biologische vijg, doormidden gesneden
OF 1 handvol rozijnen
1 l mineraal- of kraanwater
Tip* Fruit kefirkorrels ookwel exogeen genoemd, kun je in sommige Natuurwinkels kopen of online bestellen op www.kefirkorrels.nl
Benodigdheden
1 weckpot van 1,5-2 liter
1 roestvrijstalen eetlepel
1 rietje
1 kleine trechter
1 zeef
1 glazen fles van 1 l, luchtdicht afsluitbaar (met beugel of schroefdop) voor de tweede fermentatie
Bereidingswijze
-
Doe de fruitkefirkorrels in de schone pot. Voeg de lichtbruine suiker, de citroenschijfjes en de doormidden gesneden gedroogde vijg of rozijnen toe. Schenk het water er al roerend bij. Sluit de pot luchtdicht af.
-
Laat de drank 24 tot 48 uur in de pot fermenteren op een donkere, warme plek (22 tot 26 °C). Gebruik je een deksel, open de pot dan om de 24 uur even om wat gas te laten ontsnappen. Je moet de korrels zien ‘dansen’ en het fruit moet komen bovendrijven door het koolzuurgas. Proef regelmatig met de rietjesmethode: hoe langer je de kefir laat fermenteren, hoe minder zoet hij wordt.
-
Neem de citroenschijfjes en de vijg uit de pot (verwerk ze in een taart of in de yoghurt). Schenk de rest door een zeef via de trechter in de fles en sluit de fles luchtdicht af. Gebruik de kefirkorrels voor een nieuwe portie of bewaar ze*. Drink de kefir meteen op kamertemperatuur, zet hem in de koelkast of ga voor een tweede fermentatie als de kefir niet goed bruist of als je van heel veel belletjes houdt.
-
Laat de fles 24 uur staan op kamertemperatuur. Let op: kefir fermenteert heel snel. Laat af en toe gas uit de fles ontsnappen zodat de druk niet te hoog wordt. Zet de fles een paar uur in de koelkast voor je de drank uitschenkt.
Tip* Als je tegelijkertijd meerdere dranken laat fermenteren, gebruik dan luchtdicht afsluitbare potten en zet ze niet tegen elkaar aan om besmetting te voorkomen. Korrels voor een nieuwe fermentatie bewaar je het beste in de koelkast met een gelijke hoeveelheid suiker en leg ze onder water (ververs het water om de 3 weken).
Heb jij dit recept gemaakt? Stuur ons een foto van jouw creatie! Of is er een ander recept dat jij graag thuis maakt? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Kefir & Kombucha
Sebastian Landaeus & Nina Lausecker
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461432049
Prijs: €17,95
0 reacties