Hoe maak je zelf thuis: kombucha
Lieske van der Waals

Hoe maak je zelf thuis: kombucha

zaterdag 23 maart 2019
Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts. De komende weken helpen wij je om te wennen aan het zelf inmaken, fermenteren en gisten van eten, dat met tijd en liefde verandert in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we met hulp van Sebastian Landaeus & Nina Lausecker en het prachtige kookboek Kefir & Kombucha: kombucha!

Kombucha
Kombucha, een gefermenteerde drank op basis van thee, is de laatste jaren heel populair. Het is lastig te bepalen waar de drank vandaan komt: de eerste culturen zouden uit Tibet of Mongolië komen en zich vervolgens hebben aangepast in China alwaar hun geneeskrachtige eigenschappen werden toegeschreven. Tijdens de Qin-dynastie (221-206 v.C.) noemde men ze er ‘zwammen voor een lang leven’.

Hoe kom ik aan een kombuchazwam?
Deze symbiose wordt vaak geleverd met een starter, d.w.z. kombucha waarvan deze zwam is getrokken.

Optie 1: Je wilt snel je eigen drank maken? Heel begrijpelijk. Dan heb je een kombuchazwam nodig. Probeer die bij kennissen of in de buurt te vinden door een berichtje op te hangen in een biologische winkel of een verzoek op een online forum te plaatsen. Lukt dat niet, dan zijn ze ook online te verkrijgen in verschillende webwinkels voor fermentatieof brouwproducten.


Optie 2: Heb je de tijd? Dan kun je een kweek maken met een fles naturel kombucha. We raden je ons recept groene thee/thee pu’erh aan die zeker de symbiose goed laat ontwikkelen (we kennen onze producten), maar ook kombucha van een ander merk werkt zolang hij niet gepasteuriseerd is. Je hoeft alleen de inhoud van de fles in een glazen pot (een andere dan je voor de kombucha gaat gebruiken) over te schenken en afgedekt met een dun doekje te laten staan. Wacht 4 à 5 weken tot zich op het oppervlak van de vloeistof de zwam vormt. Deze moet ongeveer een centimeter dik worden. Je starter is klaar voor gebruik!

Ingrediënten
voor 1,5 liter
8 g groene (sencha of oolong), zwarte of witte thee
90 g biologische suiker
150 ml starter
1 kombuchazwam

Benodigdheden
1 weckpot van 1,8 l of 2 l, zonder deksel
1 roestvrijstalen pan of waterkoker
1 roestvrijstalen zeef
1 ademend doekje (kaasdoek) en 1 elastiek
1 roestvrijstalen lepel
1 rietje
1 kleine trechter
1 glazen fles, luchtdicht afsluitbaar (met beugel of schroefdop) voor de tweede fermentatie

Bereidingswijze

  1. Verhit het mineraalwater maar laat het niet koken, neem de pan van het vuur, roer de thee door het water en laat de thee 5 tot 10 minuten trekken (zwarte thee moet langer trekken). Meng de suiker erdoor en laat de drank afkoelen tot kamertemperatuur. Dat is heel belangrijk, omdat je anders je gist doodt. Schenk de drank in de pot, voeg de starter en de kombuchazwam toe en dek de pot af met het doekje en het elastiek.


  2. Laat de drank op een donkere, warme plek (22 tot 26 °C) 7 tot 14 dagen fermenteren*. Proef regelmatig met behulp van het rietje: hoe langer de drank fermenteert, hoe zuurder de kombucha wordt. Als de fermentatie goed verloopt, zie je na 5 tot 7 dagen een nieuwe zwam ontstaan op het oppervlak. Gebeurt dat niet of zie je schimmels, gooi dan de drank weg en begin opnieuw met een nieuwe zwam.
  3. Neem, als de kombucha klaar is, de zwam eraf en bewaar de zwam en 10 procent van je bereiding als starter voor de volgende portie. Zeef de rest door een trechter in de fles en sluit die luchtdicht af. Drink de drank meteen, zet hem in de koelkast of laat hem een tweede keer fermenteren voor meer belletjes.
  4. Laat de fles 2 tot 3 dagen staan op kamertemperatuur. Zet hem daarna in de koelkast. Serveer de drank koel.
Tip* Proef de drank al na een paar uur fermenteren. Zo train je je smaakpapillen en kun je bepalen welke mate van fermentatie je het lekkerst vindt. De fermentatietijd is vooral afhankelijk van de temperatuur en het formaat van je pot. Overigens geeft een langere fermentatie bij lagere temperatuur verfijndere smaken. De fermentatie kent de volgende fasen: van een zoete thee (1 tot 3 dagen), naar een cidersmaakje (4 tot 10 dagen) tot ten slotte een ietwat zoet azijnsmaakje (10 dagen).

Heb jij dit recept gemaakt? Stuur ons een foto van jouw creatie! Of is er een ander recept dat jij graag thuis maakt? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Kefir & Kombucha
Sebastian Landaeus & Nina Lausecker
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461432049
Prijs: €17,95

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.