Hoe maak je zelf: zuurdesembrood
Isabel Boerdam

Hoe maak je zelf: zuurdesembrood

woensdag 27 maart 2024
Naar recept
Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken!

Zelf zuurdesembrood maken


Vandaag maken we zuurdesembrood, met behulp van het kookboek: Over Rot! van Meneer Wateetons. Dit is het recept voor een basis zuurdesembrood. Het is zowel te maken met tarwe- als roggedesem, of een mix. Je kunt spelen met de verhouding bloem en meel, maar bedenk wel dat meer volkorenmeel ook meer water vereist.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Zo maak je zelf thuis zuurdesembrood

Stap 1

Meng alle ingrediënten door elkaar.

Stap 2

Kneed minimaal 10 minuten tot een deegtemperatuur van 27 °C.

Stap 3

Laat, afgedekt door een vochtige theedoek of een badmuts, twee uur rijzen bij een temperatuur van 30 °C.

Stap 4

Verdeel in twee broden en maak beide strak op.

Stap 5

Laat beide in een rijsmandje of bakblik nog 1,5 uur rijzen bij 30 °C. Je brood is goed als het deeg bij voorzichtig indrukken enigzins terugveert.

Stap 6

Verhit ondertussen de oven voor op 250 °C met een droog bakblik onder in de oven.

Stap 7

Kerf in met een scherp mesje.

Stap 8

Giet een borrelglaasje water in het hete bakblik.

Stap 9

Plaats het brood in de oven, op de bakplaat of de hete ovensteen.

Stap 10

Giet nog een borrelglaasje water in het droge bakblik.

Stap 11

Verlaag de temperatuur naar 230 °C en laat circa een half uur bakken tot een kerntemperatuur van 96 °C.

Notities

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om te fermenteren? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Over Rot

Meneer Wateetons Good Cook

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Het wordt wel nog iets leuker als je ook zelf het desem maakt!

11:53 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.