Recepten
Wil je graag lekker, vegetarisch, gezond én duurzaam eten? En wil je er niet te veel tijd aan kwijt zijn? Dan is De Krat ideaal! De maaltijdbox van de Krat bezorgt duurzaam eten bij jou thuis, met makkelijke en vegetarische recepten erbij geleverd. Zo ben je niet te veel tijd kwijt aan bedenken wat je gaat eten en boodschappen doen. Wij mogen de recepten van De Krat delen, dus probeer ze nu zelf! Vandaag delen we het recept voor Hollandse quinoasalade met minibietjes, grie en gekarameliseerde witlof!
Ingrediënten
voor 4 personen
400 g minibietjes
300 g quinoa
1 rode ui
4 struikjes witlof
60 g pompoenpitten
1 pakje grie naturel (feta)
2 el verse munt
2 stengels lente-ui
2 el citroensap
100 g winterpostelein
2 el witte wijnazijn
20 g boter
1 el olijfolie om te bakken
1 tl suiker
4 el olijfolie (extra vierge)
peper en zout, naar smaak
Bereidingswijze
1. Was de minibietjes, zet op met koud water en kook in ca. 15 min gaar. Giet af en laat afkoelen.
2. Zet de quinoa op in koud water met zout en kook gaar in ca. 12 min.
3. Snipper de rode ui en doe met de azijn in een kommetje.
4. Snijd de witlof in de lengte doormidden. Laat in een koekenpan de boter, olijfolie en suiker smelten. Leg de witlof er met de snijkant naar beneden in. Laat in een paar minuten bruin worden, draai vervolgens om en stoof met deksel in een paar minuten gaar.
5. Bak in een droge koekenpan de pompoenpitten even knapperig (blijf erbij, het kan snel gaan!). Snijd de feta in kleine blokjes. Hak de munt fijn. Snijd de lente-ui in ringetjes.
6. Giet de quinoa af en haal de rode uitjes uit de azijn. Doe samen in een grote slabak met de lente-ui en munt. Roer de olijfolie extra vierge, het citroensap en peper en zout erdoor. Laat een beetje afkoelen.
7. Snijd het kontje van de minibietjes en haal het schilletje eraf. Snijd in kwarten of achtsten en voeg bij de quinoa, samen met de feta. Leg de warme witlofjes op een schaaltje, bestrooi met peper en zout.
8. Was de winterpostelein en zet op tafel. Laat iedereen zelf wat blaadjes door de quinoa roeren. Zo blijft eventuele overgebleven winterpostelein lekkerder voor de dag erna. Strooi als laatste de pompoenpitten eroverheen.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op de website of een foto op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Ingrediënten
voor 4 personen
400 g minibietjes
300 g quinoa
1 rode ui
4 struikjes witlof
60 g pompoenpitten
1 pakje grie naturel (feta)
2 el verse munt
2 stengels lente-ui
2 el citroensap
100 g winterpostelein
2 el witte wijnazijn
20 g boter
1 el olijfolie om te bakken
1 tl suiker
4 el olijfolie (extra vierge)
peper en zout, naar smaak
Bereidingswijze
1. Was de minibietjes, zet op met koud water en kook in ca. 15 min gaar. Giet af en laat afkoelen.
2. Zet de quinoa op in koud water met zout en kook gaar in ca. 12 min.
3. Snipper de rode ui en doe met de azijn in een kommetje.
4. Snijd de witlof in de lengte doormidden. Laat in een koekenpan de boter, olijfolie en suiker smelten. Leg de witlof er met de snijkant naar beneden in. Laat in een paar minuten bruin worden, draai vervolgens om en stoof met deksel in een paar minuten gaar.
5. Bak in een droge koekenpan de pompoenpitten even knapperig (blijf erbij, het kan snel gaan!). Snijd de feta in kleine blokjes. Hak de munt fijn. Snijd de lente-ui in ringetjes.
6. Giet de quinoa af en haal de rode uitjes uit de azijn. Doe samen in een grote slabak met de lente-ui en munt. Roer de olijfolie extra vierge, het citroensap en peper en zout erdoor. Laat een beetje afkoelen.
7. Snijd het kontje van de minibietjes en haal het schilletje eraf. Snijd in kwarten of achtsten en voeg bij de quinoa, samen met de feta. Leg de warme witlofjes op een schaaltje, bestrooi met peper en zout.
8. Was de winterpostelein en zet op tafel. Laat iedereen zelf wat blaadjes door de quinoa roeren. Zo blijft eventuele overgebleven winterpostelein lekkerder voor de dag erna. Strooi als laatste de pompoenpitten eroverheen.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op de website of een foto op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
goedemorgen, misschien een hele gekke vraag maar ik ben pas begonnen met gerechten van deze site. maar is dit voor 1 persoon of meerdere met vriendelijke groet
11:51 19 januari 2024Hoi Marjan, Wat leuk dat je nieuw bent op ons platform. In principe mag je er van uitgaan dat de recepten voor 4 personen zijn, maar we proberen het er altijd even bij te zetten voor de zekerheid :-) Dat waren we bij dit recept vergeten, oeps! Veel kookplezier! Groetjes, Lieske
11:51 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.