Houdbare muffins maken (wecken)
Eke Mariën

Houdbare muffins maken (wecken)

donderdag 06 april 2017
Super cool! Wist je dat je muffins kunt "wecken"? Hiermee maak je ze zeker tot 3 maanden houdbaar. Ideaal voor de onverwachte lekkere trek, of wanneer je een etentje ruim van te voren wilt voorbereiden. Eke van Koken met Kennis legt ons uit hoe je dit precies doet en deelt zijn recept voor havermout-pistache muffins met pompoenjam!

Een basiscursus wecken
Bij wecken, oftewel inmaken, is het heel belangrijk dat je werkt met schone materialen. Als je potten of deksels niet goed schoon zijn, krijg je snel bederf en kun je net zo goed niet inmaken. Ook de materialen waarmee je kookt moeten goed schoon zijn. Potten, inmaakringen (de afsluitrubbers) en deksels kook je 5 minuten in ruim water met een eetlepel soda. Het water moet dan wel echt ‘bubbelen’. Spoel ze daarna met schoon water en laat de potten en deksels uitlekken (op een schone doek!) en bewaar de ringen in water tot gebruik.

Vervolgens vul je de potten met een trechter tot vlak onder de rand en zorg je ervoor dat de randen niet vies worden. Druk de rubbers op de deksels (met schone handen!) en sluit de potten af. Afhankelijk van de inhoud moet je de gevulde potten hierna nog 20 minuten koken in bubbelend water. Als de potten gevuld worden met goed hete jam (of gelei, chutney, etc.) dan is koken niet meer nodig, de grote hoeveelheid suiker die hierin zit conserveert namelijk ook. Wanneer je groente, fruit of muffins wilt wecken (waarbij relatief weinig suiker of zout gebruikt wordt) dan moet je na het vullen de potten nog koken.

Aan de slag!
In dit filmpje laat Eke zien hoe je muffins weckt. Hieronder vind je zijn recept voor havermout-pistache muffins met pompoenjam, dan kan je het gelijk uitproberen!

https://www.youtube.com/watch?v=ok1Aiq-nv-4

Havermout-pistache muffins met pompoenjam
Dit zijn ideale muffins om te wecken en te bewaren! Perfect voor de lekkere trek of voor onverwachte gasten.

Wat heb je nodig?
Voor 6 muffins

6 glazen (jam)potjes
65 g boter
75 g bloem
1 tl bakpoeder
65 g basterdsuiker
50 g havermout
125 ml karnemelk
1 tl kaneel
50 g pistachenoten
mespunt zout
200 g pompoenjam

Hoe maak je deze geweckte muffins?
Stap 1: Smelt de boter op laag vuur (laat niet heet worden). Verwarm de oven voor op 200° C.
Stap 2: Zeef bloem, bakpoeder en suiker boven een beslagkom en meng de havermout erdoor.
Stap 3: Voeg de gesmolten boter, karnemelk, noten, kaneel en zout toe en roer er snel een dik beslag van.
Stap 4: Vet 6 glazen potjes in met een beetje olie en vul ze met 1/6 deel van het beslag. Zet de potjes op een bakblik en bak ze in 25 min. gaar. Test de gaarheid met een houten satéprikker. Als deze er droog uitkomt is het beslag gaar.
Stap 5: Laat de cakejes 15 min. afkoelen
Stap 6: Doe op de cakejes 2 flinke eetlepels pompoenjam en sluit de potjes af.
Stap 7: Zet de potjes naast elkaar in een ruime pan met water en breng aan de kook. Laat de potjes 20 min. koken en meet de tijd vanaf het moment dat het water kookt.
Stap 8: Haal de potjes uit het water en laat afkoelen. De cakejes zijn zo enkele maanden houdbaar.

Ben jij benieuwd geworden naar dit kookboek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Fantastisch recept! Ik heb de cakejes plus de pompoen compote gemaakt zoals beschreven. Ze zijn verslavend lekker, ik ben bang dat ik de drie maanden niet ga redden, ha ha ha. Erg leuk om te maken, het ziet er leuk uit.

12:09 19 januari 2024

Hi Molly, Fijn dat het zo in de smaak valt! Liefs, Bibian

12:09 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.