Zelf ijs maken zonder ijsmachine
Karlijn Swaen

Zelf ijs maken zonder ijsmachine

donderdag 17 juli 2025
Ben jij een echte fan van ijsjes? Dan is dit artikel zeker wat voor jou! We leggen je namelijk uit hoe je, zonder ijsmachine, zelf ijs kunt maken! Een goede ijsmachine is de moeite waard als je het regelmatig maakt, maar niet noodzakelijk als je van lekker ijs houdt. Je kan namelijk ook zelf ijs maken zonder ijsmachine. Luchtig roomijs lukt prima en bijvoorbeeld een parfait kan je niet eens maken in een ijsmachine. Er zijn 3 manieren om zelf ijs te maken zonder ijsmachine. Lees snel door!

Klein is fijn


De grootte van de ijskristallen in het ijs zijn bepalend voor de textuur. Hoe kleiner de kristallen hoe smeuïger het ijs. De meest gebruikte techniek om de kristalgrote te beperken is vriezen en roeren tegelijk. Precies wat er in een ijsmachine gebeurt. Door het draaien worden de ijskristallen voortdurend gebroken waardoor het ijs niet hard kan worden. Als je geen ijsmachine hebt moet je dus zelf roeren, maar wanneer het ijs in de vriezer staat wordt dit iets lastiger.


Sommige ijs recepten stellen dat je gedurende enkele uren elk kwartier moet roeren maar wij vinden dat te veel gedoe en het resultaat is meestal teleurstellend. Gelukkig zijn er andere methoden om de groei van harde ijskristallen tegen te gaan! We bespreken ze hieronder.


Methode 1: Vet, suiker en lucht toevoegen voordat je ijs in de vriezer gaat


Methode 1 kom je op internet tegen in talloze recepten voor ‘no machine icecream’. Super makkelijk en slim is het mengen van opgeslagen slagroom met gecondenseerde melk. Je hebt dan in één keer lucht, vet, eiwitten en suiker. Voeg daar je favoriete smaakjes aan toe zoals geraspte chocolade, fijngehakte fudge of koekjesdeeg en je maakt je eigen Ben & Jerries smaken in een handomdraai. Vries dit ijs in één persoonsbekertjes in, dat versnelt het aanvriezen van het water waardoor kristalvorming wordt verkleind. Ook helpt het om je vriezer op ‘superfrost’ te zetten als dat kan. De klassieke parfait is ook gebaseerd op deze methode.


Methode 2: Maal je ijs na het invriezen fijn


Methode 2 is lastiger thuis wanneer je niet in het bezig bent van een speciale ijsstaafmixer. Maar we zijn tegen een aantal leuke ideeën aangelopen van inventieve ijsmakers. Je kunt bijvoorbeeld blokjes bevroren fruit fijnmalen in een keukenmachine of blender en deze vermengen met een beetje room of yoghurt. Gebruik honing, agavesiroop of stevia om het ijs te zoeten en doe het in één persoonsbekertjes terug in de vriezer om het nog even aan te vriezen. Bevroren fruit geeft direct een half bevroren ijs waardoor het minder lang in de vriezer hoeft. Harde kristalvorming wordt daarom beperkt. Ook draait een keukenmachine lucht in het ijsmengsel wat de zachtheid van het ijs bevorderd. Een heel makkelijk recept is 250 g bevroren fruit met ongeveer 300 gram yoghurt en 2,5 eetlepel honing.


Methode 3: niks doen en grote ijskristallen gewoon lekker gaan vinden


Methode 3 is de kristalvorming in je voordeel gebruiken. De heerlijk frisse granité is hier het voorbeeld van. Bij dit ijs gaat het juist om de knapperige ijskristallen. Simpel gesteld is een granité knetterhard bevroren water met smaak wat in grove kristallen wordt geschraapt of vermalen. Dat schrapen doe je tijdens het invriezen van de ijsbasis: elk uur even met een vork eroverheen om de ijskristallen los te maken. Omdat het water in een granité juist wel grote harde ijskristallen moet kunnen vormen moet je oppassen met de hoeveelheid suiker.


Eiwitten of vet worden helemaal niet gebruikt omdat die net als de suiker kristalvorming tegengaan. Alcohol is wel een handig ingrediënt. Het versterkt de smaak (als je een passende likeur of wijn toevoegt) en het maakt de ijskristallen net iets zachter. Zo hoef je een granité van wijn en rood fruit niet te schrapen tijdens het invriezen, de alcohol houdt het ijs zacht genoeg.

Wordt dit ijs niet ontzettend hard?


#1 productCarouselLayoutProductsNinja Creami Deluxe - 10-in-1 IJsmachineBrabantia Profile IJsschep - RVSIjsvormpjesOntbijtkommen - set van 6Click to chooseIJs dat alleen uit water bestaat wordt keihard als het bevriest. Zo hard dat je een hamer nodig hebt om het kapot te slaan. Niet echt lekker dus. Dit komt omdat de miljoenen ijskristallen die ontstaan tijdens het invriezen aan elkaar vast groeien tot een zeer stevig netwerk. Wanneer je stoffen zoals vet, suiker, eiwitten en fruit aan water toevoegt dan nestelen deze zich tussen de ijskristallen waardoor deze moeilijker groot en hard worden. 

Ijs recepten


Wij zijn zelf dool op ijs en hebben ook een aantal recepten op ons blog. Van een meer basis recept, tot een recept voor een geheel dessert. We zochten er een paar voor je uit!


Zomers pistache parfaits


Een perfect recept voor wanneer het buiten warm is: deze zomerse pistache parfaits met frambozen. Een favoriet bij ons op de redactie en niet heel moeilijk om zelf te maken!

Zomers pistache ijs met frambozen
  • 05 July 2025

Zomers pistache ijs met frambozen

Yes, het is weer officieel zomer

  • Anouska Blankman
Recept bekijken

Basis recept voor yoghurtijs


Ben jij fan van yoghurt? Dan moet je dit recept voor dit yoghurtijs eens proberen! Dit is een heel goed basisrecept waar jij mee verder kan werken naar je eigen smaakvoorkeur! Bijvoorbeeld met dit recept.

IJs: basisrecept voor yoghurtijs
  • 03 June 2020

IJs: basisrecept voor yoghurtijs

Vandaag laten wij jullie kennismaken met het allernieuwste boek van Marleen Visser: IJs

  • Lauren Kreijger
Artikel bekijken

Vegan cookie dough ijs


Liever wat zoeter ijs en vegan? Dan is onderstaand recept iets voor jou! Maak zelf deze vegan cookie dough zonder ijsmachine en verras je familie en vrienden!

Vegan cookie dough ijs (zonder ijsmachine)
  • 18 September 2018

Vegan cookie dough ijs (zonder ijsmachine)

Wij zijn de uitdaging aangegaan om de ultieme guilty pleasures te maken, maar dan 100% vegan én gezonder dan het origineel

  • Isabel Boerdam
Artikel bekijken

Heb jij zelf ijs gemaakt zonder ijsmachine?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Liever toch wel ijs maken met een ijsmachine? Lees hier zijn onze favoriete machines!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

3 Reacties

ik vraag me af als je dit kan maken zonder slagroom. Kan dit?

12:08 19 januari 2024

Hoi! Je kunt ijs maken zonder slagroom, maar dan wordt het eerder sorbetijs en geen roomijs. Het hoge vetgehalte in slagroom leent zich namelijk er goed voor roomijs en is daarom een essentieel onderdeel in de receptuur. Sorbetijs is een leuk alternatief, waar wij helaas iets minder ervaring mee hebben.

12:08 19 januari 2024

Graag wil ik softijs met room en of ook met veel pure natuurlijke chocola en rietsuikerverzoeting maken Hier en in india, zonder eieren wel met slagrolm en melk Dank als je simpel,makink revept hebt

12:08 19 januari 2024

sorry, veel te veel chaotische informatie, kan er geen wijs uit worden

12:08 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.