Het kookboek The Curry Guy laat jou kennis maken met de Indiase keuken in de vorm van meer dan 100 Indiase recepten zoals Tandoori-maaltijden, curry’s en bijgerechten. Eerder deelden we al het recept voor zelf paneer maken. De paneer in dat recept wordt gebakken, maar nu kun je hem gewoon rauw gebruiken! Muttar paneer is een authentiek Punjaabs recept. Dit recept is met een Britse twist: de saus wordt glad gepureerd. De Britten houden namelijk van gladde sauzen! Dit recept van The Curry Guy bevat paneer en doperwtjes, maar je kunt er ook andere ingrediënten in doen! Dan Toombs wijze woorden: “Als het lekker klinkt, dan is het dat ook” 😉
Ingrediënten
voor 4 personen
1 kg paneer, in blokjes van 4 cm
1 el koolzaadolie
2 el knoflook-gemberpasta
1 tl zout
sap van 1 citroen
2 tl chilipoeder
5 el Griekse yoghurt, losgeklopt
1⁄4 tl garam masala
voor de saus
3 el koolzaadolie of kruidenolie
4 groene kardemompeulen, licht gekneusd
2 kruidnagels
1 laurierblaadje
2 grote uien, fijngesneden
3 el knoflook-gemberpasta
1,2 kg tomaten, gehalveerd
2 el rauwe cashewnotenpasta
1 el chilipoeder, of naar smaak
2 groene chilipepers, in kwarten
150 g diepvriesdoperwtjes
5 el single cream of slagroom
1⁄4 tl garam masala
80 g koude boter, in blokjes
sap van 1 citroen
zout
2 tl gedroogd fenegriekblad, gevijzeld
Hoe maak je het?
Doe de paneer in een kom. Voeg de koolzaadolie, de knoflook-gemberpasta, het zout, het citroensap en het chilipoeder toe en schep voorzichtig door elkaar. Laat 15 minuten staan en roer dan de yoghurt en de garam masala erdoor. Laat marineren terwijl je de tomatensaus maakt.
Verhit voor de saus de koolzaad- of kruidenolie in een grote pan. Bak hierin de kardemompeulen met de kruidnagels en het laurier- blaadje 30 seconden. Voeg de ui toe en bak ongeveer 3 minuten, tot de ui zacht en glazig maar niet bruin is. Roer de knoflook-gemberpasta erdoor.
Bak al roerend nog 30 seconden en voeg dan de gehalveerde tomaten, 125 ml water en de cashewnotenpasta toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken, tot de ui en de tomaten een dikke saus vormen. Pureer in een blender in ongeveer 3 tot 4 minuten tot een gladde saus.
Schenk de saus terug in de pan en roer het chilipoeder en de groene chilipepers erdoor. Breng op een matig vuur aan de kook, voeg de paneer en de erwtjes toe en laat ongeveer 2 minuten garen (als je de kaas te lang kookt, valt hij in de saus uit elkaar, dus let goed op).
Roer tot slot de room en de garam masala erdoor, gevolgd door de blokjes boter, met één blokje tegelijk. Roer het citroensap erdoor en breng indien nodig op smaak met zout. Bestrooi met de gedroogde fenegriek en serveer.
TIP: Je kunt de rauwe gemarineerde paneer vervangen door in de pan gebakken paneer voor een net zo lekker resultaat.
Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!
The Curry Guy
Auteur: Dan Toombs
Uitgever: Good Cook B.V
Prijs: €19,95
ISBN: 9789461431813
We hebben het boek al een tijdje, maar het was nu makkelijker om een recept van internet te vissen. Lekker! Maar hoeveelheid is enigszins overdreven. Minder dan het recept gemaakt (700 gr. paneer), er met 5 personen van gegeten en ongeveer de helft nog over.
Dit was verschrikkelijk lekker! Heb de paneer wel eerst gebakken en heb sperziebonen toegevoegd. Super!