In Nederland zijn we dol op stamppot, wie weet dat nou niet? Het hoeft al lang niet meer alleen maar op de traditionele manier gemaakt te worden, zoals met boerenkool, worst en spekjes. Er zijn zo veel andere varianten om uit te proberen! Zo maakten wij een stamppot met een Indonesische twist, namelijk met de Indonesische quinoaballetjes van Biovecci, paksoi en geroosterde kokosrasp! Wil jij dit originele gerecht ook maken? Lees dan snel verder!
Biovecci
Biovecci maakt duurzame en biologische vleesvervangers die sinds kort te koop zijn bij de Ekoplaza, Marqt en bio speciaalzaken. Waarom zijn wij fan van Biovecci? Dit komt doordat deze producten lekker sappig zijn en ook heel vol van smaak. Daarnaast steekt Biovecci ook hun armen uit de mouw om voedzame producten te maken! Daarom hebben wij vandaag de vegan Indonesische quinoaballetjes gebruikt om een stamppotje te maken met een Indonesische twist! Krijg jij al trek? 😉
Ingrediënten
voor 4 personen
1 verpakking (200 g) Biovecci Indonesische quinoaballetjes
2 teentjes knoflook, geperst
1 paksoi, grof gehakt
1 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
1 kg kruimige aardappel, geschild en in gelijke blokjes gesneden
25 g kokosrasp
15 g koriander, grof gehakt
100 ml kokosmelk
3 cm gember, geschild en geraspt
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gemalen citroengras
zonnebloemolie
zout en peper
voor de Indonesische jus
50 g plantaardige boter
25 g bloem
250 ml groentebouillon
1 el ketjap manis
Bereidingswijze
1. Kook de aardappelen 10-15 minuten in ruim kokend water met een snuf zout totdat deze gaar zijn. Gebruik eventueel een vork om te controleren of deze gaar zijn. Giet af en laat nastomen.
2. Rooster intussen de kokosrasp 6-8 minuten in een koekenpan zonder olie totdat deze goudbruin is. Hussel regelmatig om verbranding te voorkomen en zet het apart zodra het klaar is.
3. Verhit zonnebloemolie op middelhoge temperatuur in een koekenpan en bak de rode chilipeper, gember en knoflook 2-3 minuten totdat de knoflook begint te geuren. Voeg de paksoi toe aan de pan en bak het geheel 3-4 minuten totdat de paksoi zacht is. Haal van de warmtebron.
4. Voeg de kokosmelk, ½ van de geroosterde kokosrasp, gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad en gemalen citroengras toe aan de aardappelen en stamp het geheel met een stamper tot een gladde puree. Voeg de paksoi toe en roer het geheel goed door elkaar. Proef en breng op smaak met zout en peper. Verwijder de pan van de warmtebron en doe de deksel erop om het warm te houden.
5. Bereid de Biovecci Indonesische quinoaballetjes volgens de instructies op de verpakking.
6. Maak in een aparte pan de jus. Smelt de plantaardige boter in een steelpan en voeg, wanneer de boter gesmolten, is de bloem toe. Roer het geheel goed door met een garde tot de bloem is opgenomen. Voeg de bouillon en ketjap manis toe en blijf goed roeren. Breng het geheel aan de kook, verlaag de temperatuur en laat het sudderen totdat de jus de gewenste dikte heeft. Blijf regelmatig roeren.
7. Verdeel de stamppot over de borden en voeg een portie quinoaballetjes toe. Schep daarna een lepel jus over het geheel. Garneer met verse koriander en de resterende geroosterde kokosrasp en serveer direct.
Heb jij de producten van Biovecci al eens geprobeerd? Welke is jouw favoriet? Verras ons met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Indonesische quinoaballetjes?
Het merk Biovecci kende ik nog niet en ik heb deze balletjes ook nog nooit gegeten. Wat ik wel bijzonder vind, is de benaming en de combinatie Indonesisch en quinoa. Quinoa komt natuurlijk uit Zuid-Amerika (m.n. Bolivia en Peru). Als Zuid Amerikaanse vraag ik me dan echt af wat er Indonesisch aan is?
Groeten
Rosa Stegeman-Torrico
Hi Rosa,
Biovecci is een merk wat verkrijgbaar is bij bijvoorbeeld een Ekoplaza. Ik gok dat zij deze balletjes hebben genoemd naar Indonesische quinoaballetjes, door het gebruik van bepaalde kruiden en specerijen die je veel terugziet in de Indische keuken. Echter is dit voor mij ook maar gissen, dus als je er helemaal zeker van wilt zijn, moet je Biovecci zelf even contacten.
Toch ben ik benieuwd of jij geïnteresseerd bent geraakt om dit recept wel eens te proberen! Het is één van mijn favorieten…
Liefs, Karlijn
Ik heb het gemaakt. Heel lekker!!
Hi Lucia,
Fijn dat het zo lekker was!
Liefs,
Bibian