...

Kapha: Eenvoudige koolschotel

door | 3 apr 2014 | Ayurveda, kool, Paleo, Recepten, Salade

Print Friendly, PDF & Email

Dit lunchrecept is helemaal afgestemd op de Kapha dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met dit recept je het ook kunt gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over lunchen volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.

KAPHA: Eenvoudige koolschotel
Een prachtig gerecht voor Kapha als lunch is een koolschotel. Kool is licht, bevat veel lucht en is met de juiste kruiden goed te verteren. Je gebruikt nu juist verwarmende kruiden zoals mosterdzaad en peper, en een beetje honing om te zoeten. Een Kapha mag met mate honing gebruiken. Tijdens de Kapha-les in de Kookstudio van Rada hebben meerder personen ervaren hoe reinigend deze maaltijd is. Licht en snel te verteren!

Ingrediënten (4-5 personen)
1 middelgrote kool (witte- of spitskool)
1 eetlepel ghee of kokosolie
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel zwarte peper
¼ theelepel asafoetida
1 theelepel kurkuma poeder
1 eetlepel gemalen koriander
½ – 1  theelepel zout
1 eetlepel citroensap
2 theelepels honing
2 eetlepels gesneden korianderblaadjes ter garnering

Bereidingswijze
Was de kool en snij hem in reepjes van ca. 1 cm. Verhit de ghee in een koekenpan of wok, draai de vlam laag en bak de mosterdzaadjes (deksel erop voor als ze eruit springen) en de komijn. Voeg daarna de asafoetida en de zwarte peper toe en vervolgens de kool, de kurkuma en de gemalen koriander. Laat de kool 5-10 minuten bakken en maak het gerecht af met zout, citroensap en honing. Garneren met de verse koriander. Hierbij zou je wat quinoa kunnen maken of een kleine hoeveelheid kitchari (in dit geval zonder groenten) om een volwaardig lunchrecept te hebben. Drink er een kopje warme kruidenthee of gemberthee bij.

Meer Ayurvedische lunchinspiratie
Meer lunchinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Kapha: Eenvoudige koolschotel
Published On
Average Rating
0.51stargraygraygraygray Based on 4 Review(s)
Sylvia Kuperus

Sylvia Kuperus

Eigenaar en ayurvedisch therapeut at Agnifabriek
Sylvia is de Ayurveda-expert van De Hippe Vegetariër, oftewel de eeuwenoude Indiase levenskunst die gebaseerd is op het leven volgens de natuurwetten. Van jongs af aan was Sylvia al gefascineerd door de kracht en de schoonheid van de natuur waar heel veel kennis en wijsheid in schuilt. Zo kwam ze ook in aanraking met Ayurveda. Ze ging zich er steeds verder in verdiepen en besloot uit eindelijk een opleiding te volgen tot Ayurvedisch therapeut. Inmiddels heeft ze haar eigen praktijk, de Agnifabriek, en ondersteunt ze de vedische kookcursussen van Rada’s kookstudio.
Sylvia Kuperus

Latest posts by Sylvia Kuperus (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt