The Curry Guy Easy van Dan Toombs staat vol met meer dan 100 eenvoudige curry’s en bijgerechten uit de Indiase keuken. Vandaag delen wij het recept van de Indiase currysoep: Mullitgatawny. De Indiase naam voor Mulligatawny is rasam (peperwater) en het zal dan ook niet als verassing komen dat deze soep behoorlijk wat zwarte peper bevat. Het recept heeft Dan gekregen van zijn vriend Palash Mitra, chef-kok bij Gymkhana. Nu mogen wij het recept delen voor deze Mullitigatawny!
Ingrediënten
Voor 4 personen
25 g boter
3 laurierblaadjes
kaneelstokje van 5 cm
6 kruidnagels
1 grote rode ui, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, in blokjes
1 wortel, in blokjes
50 g pomodori tomaten uit blik, grof gehakt
1⁄2 prei, in blokjes
1 el bloem
1 l zoutarme groentebouillon
1 blik à 400 ml kokosroom
zout
4 in stukjes gescheurde idli’s (optioneel)
4 partjes citroen, om erbij te serveren
Voor de specerijenpasta
1 el komijnpoeder
1 el korianderpoeder
1 el versgemalen zwarte peper
1 tl kurkuma poeder
6 teentjes knoflook, gepeld
4 cm verse gemberwortel, grof gehakt
een handvol verse koriander- en muntblaadjes
Bereidingswijze
1. Pureer alle ingrediënten voor de specerijenpasta met een scheutje water in een keukenmachine of blender tot een pasta. Zet apart.
2. Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem. Voeg de laurierblaadjes, het kaneelstokje en de kruidnagels toe en bak ongeveer 1 minuut, zodat de specerijen hun smaak kunnen afgeven aan de boter. Voeg de ui toe en bak in ongeveer 5 minuten zacht en glazig.
3. Voeg de bleekselderij, de wortel, de tomaten en de prei toe en bak 5 minuten mee.
4. Roer de specerijenpasta erdoor en bak een paar minuten tot de aroma’s vrijkomen. Roer de bloem erdoor, gevolgd door de groentebouillon en laat 15 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken, tot de soep is ingedikt.
5. Schenk de kokosroom erbij en roer door. Breng op smaak met zout en dan is de soep klaar om te serveren. Mocht je van een romiger textuur houden, dan kun je de soep pureren en dan zeven. Breng indien nodig verder op smaak en voeg meer bouillon toe als je de soep te dik vindt. Als je de soep met idli’s serveert, leg de in stukjes gescheurde idli’s dan in vier verwarmde kommen en schenk de hete soep erover. Of verdeel de soep in kommen en serveer met partjes citroen.
Heb jij dit recept of een ander recept uit The Curry Guy Easy gemaakt? Wat vond je er van? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
The Curry Guy Easy
Auteur: Dan Toombs
Uitgever: Cook Good B.V
Prijs: €15,99
ISBN: 9781787131286
Dag en hallo!
Heerlijk recept! Volgens mij zit er wel een typefoutje in het ingredientenlijstje. Er staat 50 gr tomaten uit blik. Ik had dit braaf gedaan, maar dan wordt de soep wel erg wit. Ik heb de volle blik (400gr) er maar in gekieperd. Wat ik al zei; heerlijk recept! Keep up the good work. Morgen staat de Curry Aloo met aardappels en pompoen opt menu 😉
Hoi René, ik heb het even nagekeken, maar in de ingrediëntenlijst van het boek staat echt 50 gram. Wellicht dat het daar is misgegaan. Fijn in ieder geval dat het recept zo goed is bevallen na het toevoegen van de extra tomatenblokjes! En eetsmakelijk alvast voor vanavond 😉