Kardemummabullar
Karlijn Swaen

Kardemummabullar

woensdag 02 februari 2022
Op zoek naar iets lekkers voor bij de koffie? Dan is deze Zweedse lekkernij zeker iets om uit te proberen. In het nieuwe kookboek van Martence en Laurence ‘Het kookboek voor een heerlijk chaotisch leven’ vonden wij dit recept voor kardemummabullar, oftewel: Zweedse kardemombroodjes. Een recept met een wat langere rijstijd, maar zeker het proberen waard!

Ingrediënten
voor 12 broodjes
400 g bloem
65 g suiker
50 g boter, zacht en in blokjes
15 g verse gist
240 ml volle merk, lauw
2 el kardemompoeder of 12 kardemompeulen
1 tl kaneel
1 tl zout

voor de vulling
150 g boter, op kamertemperatuur
150 g suiker
2 el kardemompoeder of 12 kardemompeulen
1 el kaneel
½ tl zout

voor de afwerking
1 ei
1 tl water
snufje zout

voor de siroop (optioneel)
5 el water
2 el suiker
¼ tl kardemonpoeder
¼ tl kaneel

Bereidingswijze
1. Meng de verse gist en de lauwe melk met een garde en laat even staan.
2. Stamp de kardemompeulen open in een vijzel, haal de zwarte korrels uit de peulen en gooi de peulen weg. Maal de kardemomkorrels fijn met de vijzel. Als je kardemompoeder gebruikt, kun je deze stap overslaan.
3. Meng de bloem, de suiker, het kardemompoeder, het kaneelpoeder en zout in een grote kom. Voeg de warme melk (met verse gist) en blokjes boter toe. Meng alles goed door elkaar en stort het deeg op een licht bebloemd werkblad. Kneed het deeg gedurende 10–15 minuten tot het mooi elastisch is (7–8 minuten op halve snelheid in de staandemixer). De eerste paar minuten kan het deeg erg plakkerig aanvoelen, dit verdwijnt naarmate het kneden vordert.
4. Laat het deeg 1 tot 1 ½ uur rijzen onder een schone handdoek tot het verdubbeld is in volume
5. Maak ondertussen de vulling. Meng de zachte boter, de suiker, het kardemompoeder (herhaal stap 2 als je kardemompeulen gebruikt), het kaneelpoeder en het zout tot een mooie pasta.
6. Rol het gerezen deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een rechthoek van 25 x 40 cm. Je hoeft er geen meetlat bij te halen, ongeveer is goed genoeg. Draai de rechthoek met de korte zijde naar je toe.
7. Smeer de zachte vulling met een pannenlikker uit over de rechthoek. Vouw de deegrechthoek in drieën zoals je een A4-papier opvouwt voor een lange envelop. Nu ligt er een kleine rechthoek voor je neus.
8. Strooi even wat extra bloem op je werkblad en rol de kleine rechthoek opnieuw uit tot een grote rechthoek. Het zou mooi zijn als je weer bij 25 x 40 cm uitkomt, maar als dat niet lukt, is het ook goed.
9. Leg de rechthoek deze keer met de lange kant naar je toe en snijd de rechthoek in 12 gelijke repen. Snijd van boven naar beneden. Neem een reep deeg en druk een uiteinde van de reep met je vinger op het aanrecht en draai het andere uiteinde rond zijn as met een spiraalbeweging. Rol het gedraaide deeg op tot een slakkenhuisje.
10. Laat de gedraaide broodjes een uurtje rusten onder de handdoek.
11. Verwarm de oven voor op 200 graden.
12. Kluts het eitje met 1 theelepel water en een snufje zout. Bestrijk de gerezen broodjes met het eimengsel en bak ze gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Je zult merken dat er wat boter en suiker uit de broodjes loopt, dat is heel normaal (en heel lekker om afgekoeld op te eten).
13. Haal de broodjes uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen. Maak ondertussen de siroop. Breng het water samen met de suiker, het kardemompoeder en het kaneelpoeder in een steelpannetje aan de kook en laat een paar minuten pruttelen tot de suiker helemaal is opgelost. Smeer elk warm broodje in met de siroop en laat de glanzende broodjes nog 10 minuten afkoelen voordat je ze serveert.

Ga jij dit recept proberen? En heb jij het kookboek ‘Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven’ al in huis? Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram.

Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven
Martena Duss
€25,99 | Lannoo
ISBN 9 78940 1476706 

 

 

 

 

 

 

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.