Lekker lokaal: pannenkoekentaart
Lauren Kreijger

Lekker lokaal: pannenkoekentaart

dinsdag 24 november 2020
Met lokale seizoensproducten kan je de lekkerste gerechten op tafel toveren. Kijk maar naar deze pannenkoekentaart uit kookboek Lekker lokaal. Zoals de auteur zelf schrijft: 'Of je 'm nu als ontbijt, lunch, hoofdgerecht of nagerecht eet - pannenkoekentaart kan altijd!' Daar sluiten we ons natuurlijk helemaal bij aan!

Ingrediënten
Voor 4 personen
5 middelgrote eieren
300 g tarwebloem of volkoren tarwemeel
800 ml volle melk
30 g ongezouten roomboter
600 g bramen (of aardbeien of blauwe bessen)
4 takjes verse munt
400 g roomkaas
3 el fijne kristalsuiker
3 el bramenjam

Bereidingswijze

  1. Kluts de eieren met een garde in een grote kom. Voeg de bloem of het meel, ¼ tl zout, en de helft van de melk toe en roer met een garde tot een glad beslag. Schenk de rest van de melk erbij en roer opnieuw glad.

  2. Smelt een klontje boter in een hete koekenpan en schep er 1 flinke soep opscheplepel beslag in. Beweeg met de pan zodat het beslag over de bodem verdeeld wordt. Keer de pannenkoek als het beslag gestold en de onderkant goudbruin is. Bak zo nog meer pannenkoeken, tot het beslag op is. Je hebt dan 9 stuks. Laat de pannenkoeken apart van elkaar afkoelen.

  3. Prak 80 g afwijkende bramen (heel grote, kleine of minder mooie) met een vork in een kom tot moes. Haal de blaadjes van de takjes munt. Snijd de blaadjes munt (houd 3 blaadjes achter om te garneren) fijn. Meng de munt door de bramenmoes. Giet het vocht uit de bakjes roomkaas. Meng de roomkaas in twee delen door de bramenmoes. Meng de suiker erdoor.

  4. Leg 1 pannenkoek op een bord en bestrijk met 1 el bramenjam. Bestrijk een volgende pannenkoek met 2 el bramenroomkaas en leg op de eerste pannenkoek. Bestrijk nog 1 pannenkoek met 2 el bramenroomkaas en leg er bovenop. Verdeel een derde van de bramen over het bramenroomkaasmengsel.

  5. Herhaal dit tot de pannenkoeken op zijn. Snijd de rest van de blaadjes munt fijn. Bestrooi de pannenkoekentaart met de munt. Serveer direct.


Heb jij dit recept ook gemaakt? Of een ander recept uit Lekker lokaal? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met de code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

Lekker lokaal
Laura de Grave
Uitgever: Xander Uitgevers B.V.
EAN: 9789401613354
Prijs: €29,99

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.