...

Libanese keuken: Muhammara

door | 25 mrt 2015 | Borrel, Brood, Glutenvrij, Paleo, paprika, Recepten, Vegan, Wereldkeuken

Print Friendly, PDF & Email

Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de Mezzes uit de Libanese keuken met het recept voor Muhammara, een gezonde paprikadip. Speciaal voor De Hippe Vegetariër van restaurant Nomads!

Muhammara
Muhammara is een gezonde paprikadip uit het Midden-Oosten. Deze dip wordt ook wel verrassend genoemd omdat het zowel zoet, als zuur, pittig én zout van smaak is. Muhammara is vernoemd naar de rode kleur van het gerecht. In het Arabisch betekent Hamra rood. Muhammara betekent ‘de rode’.

Benodigdheden
– 3 grote rode paprika’s
– 1/2 rode peper
– 1 kleine ui
– 2 tenen knoflook
– sap van 1 limoen
– 100 gram walnoten
– 1 tl komijn
– 1 el granaatappelsiroop
– Snufje zout

 


 

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de drie paprika’s in een ingevette ovenschaal en rooster ze 15-20 minuten in de oven tot de schil zwart wordt. Laat de paprika’s daarna goed afkoelen. Doordat de schil van de paprika’s zwart is geworden kan deze makkelijk verwijderd worden. Snijd daarna de paprika zonder schil in blokjes. Snijd de rode peper door de helft, verwijder de pitjes en snijd de peper, samen met de ui en de knoflook zo klein mogelijk. Doe alle ingrediënten (behalve het zout) in de keukenmachine en laat draaien tot er een mooie dip ontstaat. Breng daarna op smaak met zout.

Recept van restaurant Nomads

Restaurant Nomads
Restaurant Nomads voelt als een traditioneel Arabisch huis. Alles in Nomads is door het Oosten geïnspireerd: koperen lampen met warm gekleurde stenen en ruwe bronzen schalen waaruit je samen kan eten. In Nomads dineert men, traditiegetrouw, niet aan een tafel. Gasten kunnen plaatsnemen in de ‘Al’Kubbah’ – een nisje waar men bij elkaar kan zitten – of doorlopen naar de ‘Wast ad-der’, een betoverende ruimte met een groot, rond ligbed met stapels kussens. Na binnenkomst worden de gasten verzocht de schoenen uit te trekken en worden de handen – naar goed Arabisch gebruik – gewassen met vers rozenwater. Hierna word je de rest van de avond verwend door Chef-kok Issam Bensaleh die samen met zijn keukenteam, authentieke Arabische gerechten (Mezzes) creëert om samen van te genieten. Het Arabische eten, decor en de beleving maken Nomads tot een andere wereld midden in het centrum van Amsterdam.

Nomads, Rozengracht 133 Amsterdam, 020 344 6401, www.nomads.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Libanees recept voor vegetarische Muhammara
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 16 Review(s)
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

4 Reacties

  1. Elvira de Vries

    Als je vaker groenten zwart grilt doe het dan in een oude koekepan op het fornuis want dan krijgt het die lekkere rooksmaak en krijg je de echte indentieke smaak, roosteren in de oven vind ik een slecht alternatief want de paprika word alleen maar zacht en het vel gaat eraf maar je krijgt niet de smaak die je moet hebben.

    Antwoord
  2. Gerard Martens

    Vandaag voor de eerste keer gemaakt. Morgen eet ik het vooraf. Als hoofdmaaltijd couscous met een lamsbout. De labneh wordt ook nog gemaakt. Vroeger 6 maanden in Libanon geweest dus morgen in gedachten weer terug.

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Wat leuk om te horen Gerard! Bedankt voor het delen, geniet ervan!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt