Bowls of Goodness: Loyale linzenchili
Anne Bolten

Bowls of Goodness: Loyale linzenchili

woensdag 18 oktober 2017
Sinds ik laatst bij Poké Perfect in Amsterdam heb gegeten, eet ik het liefst al mijn gerechten uit een bowl. Al mijn maaltijden lijken wel lekkerder te smaken in een kom. In het boek Bowls of Goodnes van Nina Olsson vind je een groot aantal verrukkelijke en voedzame vegetarische gerechten waarmee je de lekkerste foodbowls op tafel zet. Vandaag delen we het recept van deze linzenchili met flespompoen, kokosmelk, paprika en limoen. Eet smakelijk!




Loyale linzenchili
Heb jij ook een gerecht waar je altijd van op aan kunt – als een loyale vriend die altijd voor je klaarstaat? Ik heb er meerdere, en behalve dat deze linzenchili al jaren de superster op mijn vaste repertoire is, is het ook een van de meest geliefde recepten op mijn blog. Linzen kunnen soms een beetje saai overkomen, maar daar is in dit geval absoluut geen sprake van. Dankzij het sublieme boeket van smaken – aardse komijn en kaneel, geurige limoen en koriander, pikante pepertjes en knoflook – past de saus perfect bij de zoete flespompoen en stevige linzen. In plaats van flespompoen kun je ook gewone pompoen, aubergine of andere vlezige groente gebruiken.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
Voor de bowl:

  • 250 gram puy- of belugalinzen

  • 1 el kokos- of olijfolie

  • 5-7 sjalotjes, fijngehakt

  • 4 tenen knoflook, met 1 tl zout fijngehakt tot een pasta

  • 1½ tl komijnpoeder

  • 1 tl kurkumapoeder

  • 1 tl kaneel

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1 tl korianderpoeder

  • 1 rode paprika, gehalveerd, zonder zaadjes, fijngehakt

  • 1-2 rode pepertjes, zonder zaadjes, fijngehakt

  • 2 tomaten, fijngehakt

  • 400 g flespompoen, gekookt en in kleine stukjes

  • 1 el tahin

  • 1 el honing of agavesiroop

  • 400 ml kokosmelk

  • sap van 1 limoen

  • 3 el (glutenvrije) sojasaus

  • 2 el extra vierge olijfolie

  • peper en zout


Voor de eenvoudige yoghurtsaus: 

  • 200 g yoghurt of veganistische yoghurt (sojayoghurt of kokosyoghurt)

  • 1 tl honing of agavesiroop

  • een scheutje extra vierge olijfolie


Voor de vlugge komkommersalade:

  • ½ komkommer, in linten

  • 4 el rijstazijn


Voor erbij:

  • verse koriander

  • pikante saus, zoals sriracha

  • gekookte bruine rijst of ander volkorengraan

  • partjes limoen


Hoe maak je deze linzenchili?
Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel ze af, laat ze uitlekken en zet ze opzij. Verhit een koekenpan met de olie op middelhoog vuur en bak de sjalotjes tot ze glazig zijn. Doe er de knoflook, specerijen, paprika, pepertjes en tomaten bij, en bak ze een paar minuten op middellaag vuur. Roer de linzen, pompoen, tahin en honing door het mengsel in de koekenpan, giet er de kokosmelk bij, roer goed en laat de chili terwijl je regelmatig roert 5 minuten op middellaag vuur pruttelen. Giet er zo nodig een scheutje water bij, voeg het limoensap en de sojasaus toe en blijf nog een paar minuten roeren. Proef, breng de chili met peper en zout op smaak en zet de pan van het vuur. Meng de ingrediënten voor de yoghurtsaus. Maak de komkommersalade door de geschaafde linten met de rijstazijn aan te maken. Sprenkel wat extra vierge olijfolie bij de chili en strooi er de gehakte koriander over. Zet de koele yoghurtsaus, de komkommersalade, pikante saus, rijst en limoen apart op tafel.

Heb jij deze Regenboogsalade naar het recept van Nina Olsson gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

7 Reacties

Wat een overheerlijk gerecht ! De Indiase smaken komen goed tot zijn recht en de yoghurtsaus, sriracha en koriander maken het helemaal af. De carnivoren in ons gezin vonden het geen straf dat het vegetarisch was.

12:06 19 januari 2024

Wat een heerlijk gerecht!! Vond ook mijn niet vega vriend . Wel veel werk maar de moeite meer dan waard.

12:06 19 januari 2024

Echt heerlijk! Ik heb wel iets afgeweken van het recept. Met mijn Aziatische bloed ga ik niet alleen de knoflook met zout tot een pasta maken, maar wordt het een echte boemboe van de sjalotten, knoflook, zout, gember, peper en alle kruiden en specerijen. Dat maakt nog ietsje bewerkelijker, maar het is de moeite waard. Voor de rest dan het recept voor vegans volgen. Restaurantwaardig dit recept! Wij aten het met lekkere pitabroodjes.

12:06 19 januari 2024

Wat ontzetten fijn om te horen dat het zo goed in de smaak is gevallen. En klinkt inderdaad als een heerlijke combinatie, met pitabroodjes!

12:06 19 januari 2024

Voor de 2e keer gemaakt. Het is een hele klus maar wel heerlijk. Zeer smaakvol door al die kruiden!

12:06 19 januari 2024

Hi Jeanette, Wat fijn om te horen dat de bowls goed in smaak vielen! :)

12:06 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.