Altijd al eens zelf een speltbrood willen bakken? Met dit dummy-proof recept gaat dat je zeker lukken! Zelf brood bakken is namelijk niet moeilijk en kost maar weinig tijd. Je moet er alleen wel voor thuisblijven, en op een aantal dingen letten. Dat lees je hier. Probeer het eens met dit eenvoudige recept! Wedden dat je gelukkig wordt van de geur van vers gebakken brood in je huis straks?
Wat is volkoren?
Als je hele graankorrels maalt, krijg je volkorenmeel. In dat meel zitten dus alle bestanddelen van de graankorrel: de schilletjes (zemelen), de kiemen en het zetmeelrijke binnenste van de korrels (het endosperm). Volkorenmeel bevat daarom de meeste vitaminen, mineralen en voedingsvezels. In de kiemen zit een beetje vet. Omdat dit ‘ranzig’ kan worden zeven molenaars de kiemen graag uit het meel, vaak samen met de zemelen – of een deel daarvan. Zo verlengen ze de houdbaarheid van het meel. De mate waarin dit gebeurt, is de uitmalingsgraad van het graan. Het meest gezeefde meel, dat met de hoogste uitmalingsgraad, is patentbloem. Ongezeefd meel is volkorenmeel en van een beetje gezeefd meel bak je bruinbrood.
Graansoort
Elke graansoort kun je malen tot meel. Maar voor luchtig gerezen brood heb je graan nodig met gluteneiwitten, zoals tarwe, spelt, rogge of gerst. Tarwe is het populairst vanwege de goede bakeigenschappen. Het is zelfs één van de meest verbouwde gewassen ter wereld. Spelt komt uit dezelfde familie als tarwe en wint aan populariteit. Niet alleen vanwege de smaak maar ook omdat spelt gezien wordt als primitievere variant van tarwe met minder genetisch gemodificeerd graan. Met volkoren speltmeel kun je prima broodbakken, dat bewijst dit simpele recept.
Wat heb je nodig?
Stap 1: Verbrokkel de verse gist en meng samen met de suiker door het water. Laat 10 minuten staan tot er aan de oppervlakte kleine belletjes ontstaan.
Stap 2: Doe de bloem in een ruime kom en meng het gistmengsel erdoor. Roer met een houten lepel tot een samenhangend plakkerig deeg.
Stap 3: Voeg het zout toe en kneed het deeg 10 tot 15 minuten met bebloemde handen. Het deeg is behoorlijk slap. Tijdens het kneden wordt het iets steviger en gaat het minder plakken. Kneden in de keukenmachine kan ook. Gebruik een deeghaak en kneed ongeveer 5 à 8 minuten.
Stap 4: Doe het deeg over in het ingevette bakblik en maak het egaal met bebloemde handen. Maak het deeg nat met een kwastje en bestrooi met de pompoenpitten.
Stap 5: Laat het deeg 60 minuten rijzen op kamertemperatuur totdat het net boven het bakblik uitkomt. Verwarm de oven halverwege de rijstijd voor op 180 °C hete lucht of 200 °C conventioneel.
Stap 6: Bak het brood 45 – 50 minuten in het midden van de oven. Zet het blik bij voorkeur rechtstreeks op een ovensteen (pizza- of broodsteen) of op vuurvaste tegels. Verwarm de steen of tegels mee tijdens het voorverwarmen.
Stap 7: Laat het brood 5 minuten afkoelen in de vorm. Los het uit het blik en laat helemaal afkoelen op een rekje.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Wat is volkoren?
Als je hele graankorrels maalt, krijg je volkorenmeel. In dat meel zitten dus alle bestanddelen van de graankorrel: de schilletjes (zemelen), de kiemen en het zetmeelrijke binnenste van de korrels (het endosperm). Volkorenmeel bevat daarom de meeste vitaminen, mineralen en voedingsvezels. In de kiemen zit een beetje vet. Omdat dit ‘ranzig’ kan worden zeven molenaars de kiemen graag uit het meel, vaak samen met de zemelen – of een deel daarvan. Zo verlengen ze de houdbaarheid van het meel. De mate waarin dit gebeurt, is de uitmalingsgraad van het graan. Het meest gezeefde meel, dat met de hoogste uitmalingsgraad, is patentbloem. Ongezeefd meel is volkorenmeel en van een beetje gezeefd meel bak je bruinbrood.
Graansoort
Elke graansoort kun je malen tot meel. Maar voor luchtig gerezen brood heb je graan nodig met gluteneiwitten, zoals tarwe, spelt, rogge of gerst. Tarwe is het populairst vanwege de goede bakeigenschappen. Het is zelfs één van de meest verbouwde gewassen ter wereld. Spelt komt uit dezelfde familie als tarwe en wint aan populariteit. Niet alleen vanwege de smaak maar ook omdat spelt gezien wordt als primitievere variant van tarwe met minder genetisch gemodificeerd graan. Met volkoren speltmeel kun je prima broodbakken, dat bewijst dit simpele recept.
Wat heb je nodig?
- groot cake- of broodblik van 30 cm, ingevet
- 25 g verse gist (of 10 gram instant gist)
- 600 ml lauw water (max. 40°C)
- 5 g suiker (1 tl)
- 750 g speltmeel (100%)
- 8 g zeezout
- 50 g pompoenpitten
Stap 1: Verbrokkel de verse gist en meng samen met de suiker door het water. Laat 10 minuten staan tot er aan de oppervlakte kleine belletjes ontstaan.
Stap 2: Doe de bloem in een ruime kom en meng het gistmengsel erdoor. Roer met een houten lepel tot een samenhangend plakkerig deeg.
Stap 3: Voeg het zout toe en kneed het deeg 10 tot 15 minuten met bebloemde handen. Het deeg is behoorlijk slap. Tijdens het kneden wordt het iets steviger en gaat het minder plakken. Kneden in de keukenmachine kan ook. Gebruik een deeghaak en kneed ongeveer 5 à 8 minuten.
Stap 4: Doe het deeg over in het ingevette bakblik en maak het egaal met bebloemde handen. Maak het deeg nat met een kwastje en bestrooi met de pompoenpitten.
Stap 5: Laat het deeg 60 minuten rijzen op kamertemperatuur totdat het net boven het bakblik uitkomt. Verwarm de oven halverwege de rijstijd voor op 180 °C hete lucht of 200 °C conventioneel.
Stap 6: Bak het brood 45 – 50 minuten in het midden van de oven. Zet het blik bij voorkeur rechtstreeks op een ovensteen (pizza- of broodsteen) of op vuurvaste tegels. Verwarm de steen of tegels mee tijdens het voorverwarmen.
Stap 7: Laat het brood 5 minuten afkoelen in de vorm. Los het uit het blik en laat helemaal afkoelen op een rekje.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Benieuwd hoe je dit brood in een broodbakmachine kunt maken?
Lees dan dit artikel waarin we al onze favoriete modellen bespreken!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
18 Reacties
Lees ik goed dat jet het brood maar 1x hoeft te laten rijzen?
12:10 19 januari 2024Hi Karianne, Dat lees je inderdaad goed! Scheelt weer moeite:) Veel broodbakplezier. Lieve groet, Jitske
12:10 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
geachte heer / mevrouw 29/01/2023 ik zou het graag willen proberen hebt het nog nooit gedaan, maar mijn vraag is een brood machine voor huis tuin gebruikt , is dat niet beter , vraag het mij al een poosje af . hoop dat ik antwoord van u krijg . hoop antwoord op mijn E-mail mvg Tom Hardorff musheba@ziggo.nl tel 0610530599
12:10 19 januari 2024Hi Tom, Dankjewel voor je vraag! Ik denk zeker dat het ook in een broodmachine gemaakt kan worden wanneer je deze in huis hebt! Afhankelijk van je machine kun je het passende programma gebruiken. Geniet van je verse brood :)! Liefs, Karlijn
12:10 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Is dat volkorenspeltmeel? Kan je ook pistolets maken...? Hoelang bak je due dan aub?
12:10 19 januari 2024Hoi Nancy! Dit is inderdaad volkorenspeltmeel! Wij hebben nog niet geprobeerd om hier pistolets van te maken dus daar kunnen wij je helaas niet bij helpen.. Waarschijnlijk moet je dan de oventijd verkorten, maar hoeveel precies dat weten we niet! Misschien leuk om zelf eens uit te proberen? :) Succes! groetjes, Suzanne
12:10 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Vandaag gemaakt, stuctuur en grootte was perfect. Smaak was wat flauw, volgende keer iets meer zout toevoegen? Bedankt voor het recept!
12:10 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.