Als enthousiaste vegetariërs zijn we gek op tofu! Niet alleen kun je er ontzettend veel heerlijke gerechten mee maken, maar het zit ook bomvol eiwitten. Vandaag delen we graag een recept uit het kookboek ‘Tofu‘. Dit recept voor mapo tofu is een van de bekendste uit de Chinese provincie Szechuan. Mapo tofu bestaat uit zijden tofu geserveerd in een pittige, rijke saus op basis van Szechuanese chilibonenpasta en gefermenteerde zwarte boontjes. En ja, we begrijpen dat acht eetlepels chilibonenpasta veel lijkt, vooral in combinatie met optionele chili olie en -poeder. Veel recepten gebruiken vaak twee of drie eetlepels, dus daarmee kun je ook beginnen als je de hitte liever wat beperkter houdt. Dus, als je zin hebt in een heerlijk tofu feest, lees dan snel verder om dit smakelijke Mapo tofu recept uit te proberen!
Ingrediënten
voor 4-6 personen
4 bosuien
4 tenen knoflook, fijngehakt
600 gram zijden tofu
200 gram verse shiitake, fijngehakt
200 ml bouillon
8 el Szechuanese chilibonenpasta
3 el gefermenteerde zwarte boontjes
6 cm gember, fijngehakt
1 el chili olie
1 el szechuanpeper
1-2 tl chilipoeder (optioneel)
olie
Maak de Mapo tofu met ons mee
- Verhit circa 2 eetlepels olie en eventueel de chili-olie in een wok of koekenpan op halfhoog vuur. Bak de shiitake circa 8-10 minuten tot de kleinste stukjes bruin en knapperig zijn. Voeg eventueel na 4 minuten het chilipoeder toe en bak mee. Haal de shiitake uit de pan en zet apart terwijl je de saus maakt.
- Hak de bosui in ringen, bewaar het wit en groen apart. Spoel de zwarte boontjes kort af onder de kraan. Verhit nog 1 tot 2 eetlepels neutrale olie in dezelfde pan en bak hierin de knoflook, gember, het bosui wit en de gefermenteerde zwarte boontjes 1 tot 2 minuten tot de boel enorm geurig ruikt. Voeg de Szechuanese chilibonenpasta toe en bak nog 1 minuut mee.
- Doe de shiitake terug in de pan samen met de bouillon. Snijd de tofu in blokken van 2 bij 2 centimeter en voeg toe aan de saus. Schep voorzichtig om zodat alle tofu bedekt is met saus en laat circa 1 minuut pruttelen tot de tofu warm is.
- Maal de szechuanpeper fijn in een vijzel en strooi over de Mapo tofu. Doe dit eventueel met een zeef zodat je geen grote stukken peper tussen je tanden krijgt, al hoort dat wel een beetje bij de ervaring. Strooi het bosuigroen over het gerecht en serveer.
Heb jij het boek ‘Tofu’ al in huis? Laat het ons weten op Instagram met een foto van een zelfgemaakt recept en tag ons via @dehippevegetariër of #dehippevegetariër. Of laat een reactie achter!
Tofu
bol.com | Libris
Emma de Thouars
€23,99 | Nijgh & Van Ditmar
ISBN 9 78903 8811840
0 reacties