Wij maakten laatst zelf pittige vegan balletjes van tempeh! Deze kruidige balletjes passen perfect bij dit Aziatische gerecht. De balletjes zijn lekker op smaak door de toevoeging van citroengras en chili. Samen met de noedels, paksoi en edamame bonen heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan. Lees hier het recept!
Ingrediënten
voor 4 personen
2 bosuien, in ringen
1 paksoi, in reepjes
225 g rijstnoedels
150 g edamame bonen
15 g koriander, grof gesneden
voor de balletjes
2 teentjes knoflook, geperst
1 ui, gesnipperd
500 g tempeh, in blokjes
100 g paneermeel
3 el heet water
1 el chiazaad
1 el gemalen citroengras
1 tl chilipoeder
1 tl sesamolie
1 tl sojasaus
zout en peper
zonnebloemolie
voor de saus
2 el sojasaus
2 el sesamolie
1 el sambal
Hoe maak ik dit recept met pittige vegan balletjes?
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Meng het hete water met het chiazaad in een kommetje en laat 5 minuten staan zodat het chiazaad het water kan opnemen en er een chia-ei ontstaat.
- Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de ui en knoflook 6 minuten totdat de ui glazig begint te worden.
- Doe de tempeh, samen met de ui, knoflook, paneermeel, citroengras, chilipoeder, sesamolie, sojasaus en het chia-ei in de keukenmachine. Mix tot een samenhangend geheel en breng op smaak met zout en peper. Rol hier met de hand 16 balletjes van.
- Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak hierin de tempeh balletjes 8 minuten of totdat ze lichtbruin kleuren.
- Verplaats de balletjes van de pan naar een ovenschaal en bak de balletjes 15 minuten in het midden van de oven totdat deze goudbruin en knapperig zijn geworden.
- Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak eerst het witte gedeelte van de paksoi. Voeg na 3 minuten de groene bladeren van de paksoi toe en bak nog 2 minuten mee.
- Meng de ingrediënten voor de saus in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Bereid de rijstnoedels volgens de instructies op de verpakking.
- Verdeel de rijstnoedels over de borden, gevolgd door de tempeh balletjes, paksoi en edamame bonen. Verdeel de helft van de saus over de borden, garneer met de bosui en koriander en serveer met de overgebleven saus. Serveer direct.
Heb jij dit recept gemaakt? Deel een foto van jouw creatie op Instagram en tag ons via @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Of laat een reactie achter op het blog of Facebook!
Wat een lekker recept lijkt mij dit!