Over twee dagen is het alweer Koningsdag. Dit jaar is deze dag anders dan we gewend zijn. Het liefst stonden we natuurlijk met een drankje op een festival of zaten we op het terras met een heerlijke borrelplank, maar dat kan helaas niet. Toch vinden we dat dit feestje gevierd moet worden! Maar wel binnenshuis natuurlijk. Daarom delen wij vandaag vijf heerlijke recepten voor de ideale oranje Koningsdag borrelplank. Zo haal je de gezelligheid in huis en kun je toch van Koningsdag genieten met een drankje in de ene en een hapje in de andere hand!
Oranje hummus met rode paprika en rettich dipstokjes
350 g kikkererwten
½ citroen
1 teen knoflook
3 el tahin pasta
½ tl zout
7 el water
2 el extra vierge olijfolie
1 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
1 rettich
1 rode paprika
- Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Pers de citroen en snijd de knoflook in grove stukken.
- Doe de kikkererwten, citroensap, knoflook, tahin, zout en water in een hoge beker of kom en pureer het met een staafmixer tot een gladde massa.
- Doe het mengsel in een bakje en besprenkel met de olijfolie.
- Snijd de rettich en paprika in repen van ongeveer 1 cm.
Geitenkaas-walnoot hapjes met blauwe bessen-balsamico dressing
Voor 8 stuks
2 plakjes bladerdeeg
halve rol zachte geitenkaas
8 hele walnoten
30 g gedroogde cranberry
1 ei, geklutst
olijfolie
70 g blauwe bessen
2 el balsamico azijn
muffinvorm
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de muffinvorm met olijfolie. Snijd het bladerdeeg in vieren en druk dit in de muffinvorm. Prik gaatjes in de bodem.
- Verdeel de geitenkaas over de bladerdeegbakjes, druk hier een walnoot op en leg er een paar gedroogde cranberry’s naast.
- Breek een ei in een kommetje en klop dit los. Bestrijk vervolgens de randen van het bladerdeeg met het losgeklopte ei.
- Bak de hapjes 15 minuten af in de oven.
- Ondertussen kun je aan de slag met de dressing. Doe de blauwe bessen en de balsamico in een hoge beker en pureer dit tot een puree. Doe op elk hapje een beetje dressing!
Bruschetta met mangosalsa
Voor circa 10 broodjes
1 ciabatta
3 el olijfolie
1 tl zout
1 mango
1 lente-ui
- Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de ciabatta in plakken en bestrijk ze met olijfolie. Rooster ze ongeveer 10 minuten in de oven.
- Snijd de mango in kleine blokjes en de lente-ui in kleine reepjes. Meng dit door elkaar.
- Haal de broodjes uit de oven en verdeel het mango mengsel over de broodjes.
Gevulde mini paprikaatjes
Voor 8 stuks
4 mini rode paprika’s
80 g hüttenkäse
50 g blauwe bessen
4 takjes munt
20 g amandelen
- Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten.
- Vul de paprika’s met de hüttenkäse.
- Snijd de munt fijn en hak de amandelen grof.
- Rooster de amandelen kort in een koekenpan.
- Verdeel de blauwe bessen, amandelen en de munt over de paprika’s.
Rood-wit-blauw wraps
voor 6 stuks
2 grote tortilla wraps
1 bol mozzarella
75 g blauwe bessen
10 cherry tomaten
10 g basilicum
½ teentje knoflook
2 el olijfolie
6 satéprikkers
- Doe de basilicum, olijfolie en knoflook in een hoge beker en pureer dit met de staafmixer tot een pesto. Voeg eventueel iets meer olijfolie toe als het te dik is. Snijd de tomaten en mozzarella in plakjes en de blauwe bessen doormidden.
- Besmeer de wraps met de pesto. Begin voor de vulling met een plakje tomaat, hierop de mozzarella en daarbovenop de blauwe bessen, leg ze in een lijn op het midden van de wrap.
- Snijd de wraps zo dat je er ongeveer 6 rolletjes per wrap uithaalt. De tomaten, mozzarella en blauwe bessen vormen de Nederlandse vlag.
- Spies twee rolletjes naast elkaar op een satéprikker.
Heb jij deze oranje borrelplank gemaakt? Heb je andere favoriete Koningsdag borrelhapjes? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn ontzettend benieuwd!
0 reacties