Oranje paprika shakshuka met pittige paprikasaus en boerenkool
Lieske van der Waals

Oranje paprika shakshuka met pittige paprikasaus en boerenkool

dinsdag 14 september 2021
Shakshuka is misschien wel het ultieme comfort food gerecht voor bij het ontbijt, lunch of avondeten. Dit eiergerecht uit het Midden Oosten is verwarmend en kruidig. Wij zijn dol op shakshuka en gebruiken voor deze variant geen tomatensaus, maar een pittige paprikasaus van oranje paprika's van Nederlandse telers. Vandaag delen wij dit recept voor vegetarische shakshuka met pittige paprikasaus en boerenkool!

De oranje paprika
De paprika: een bekende groente in het groenteschap. Je komt ‘m tegen in verschillende kleuren: rood, geel, groen én oranje! Deze oranje paprika, die de Nederlandse kleur met trots draagt, wordt een beetje ondergesneeuwd door zijn broertjes in andere kleuren. Wat ontzettend zonde is! De oranje paprika is namelijk zacht van smaak, sappig, fris en super gezond. Meer weten over de Oranje Paprika? Wij waren op bezoek bij de grootste Oranje Paprika teler van Europa! Kijk hier.

Ingrediënten
voor 4 personen
4 oranje paprika’s, in blokjes
400 g tomaten, in blokjes
100 g boerenkool
4 eieren
1 avocado
10 g peterselie, grof gehakt
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
2 el tomatenpuree
1 el komijnzaad, gemalen
1 tl paprikapoeder
1 tl cayennepeper
zonnebloemolie

Bereidingswijze 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika’s met de schil naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de paprika’s 20 minuten in de oven. 3. Doe de geroosterde paprika’s en tomaten in een keukenmachine en blend tot een glad geheel. Voeg de tomatenpuree, gemalen komijn, paprikapoeder en cayennepeper toe. 4. Verhit zonnebloemolie in een stoofpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten tot de ui glazig begint te worden. Voeg de boerenkool toe aan de pan en roerbak 3-4 minuten. Voeg het paprika-tomatenmengsel toe, roer goed en laat 5 minuten op middelhoog vuur sudderen. 5. Maak 4 kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen totdat het eiwit gestold is. Gaat het niet snel genoeg? Doe dan een deksel op je pan. 6. Verdeel de shakshuka over 4 borden, garneer met plakjes avocado en peterselie en serveer direct. Oranje paprika: duurzame teelt Bij de teelt van oranje paprika’s wordt geen water verspild. 100% van het water wordt hergebruikt. Grote silo’s vangen regenwater op, dat de telers gebruiken om paprikaplanten water te geven. Het water dat niet wordt opgedronken door de planten, wordt opgevangen en ontsmet. De teler kan het water dan opnieuw gebruiken. De paprikateelt is dus een heel duurzame teelt!  

Ken jij de oranje paprika al? Wat is jouw favoriete recept met oranje paprika?

Deel een foto van jouw creatie met ons via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Het ultieme recept voor een klassieke shakshuka, dat vind je hier!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

3 Reacties

Bereidingwijze staat er niet meer bij

13:54 05 februari 2024

Hi Serge, goed opgemerkt. We gaan ermee aan de slag! Groetjes, Saar

10:58 06 februari 2024

Let op: De avocado staat niet in de lijst met ingrediënten!

11:50 19 januari 2024

Hi Maja, Bedankt voor je scherpheid! We hebben de avocado inmiddels toegevoegd aan de ingrediëntenlijst! :-) Groetjes, Daniëlle

11:50 19 januari 2024

Lijkt me lekker! Verwijder je de schil van de geroosterde paprika's of laat je die gewoon zitten?! Groetjes van Machteld.

11:50 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.