3x gevuld naanbrood
Daniëlle van Kampen

3x gevuld naanbrood

woensdag 28 april 2021
Naar recept

We eten in Nederland (gelukkig) echt niet alleen maar Hollandse kost. Er zijn zo veel wereldkeukens die heerlijke gerechten te bieden hebben! Wij delen de lekkerste en meest bijzondere recepten uit kookboeken van over de hele wereld. Dit keer maken we kennis met de Afghaanse keuken: uit het kookboek Parwana delen we het recept voor 3x gevuld naanbrood (bolani)! Ben je benieuwd naar dit kookboek? Lees dan ook onze review of bestel 'm hier!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Bereidingswijze

Stap 1

Meng de bloem, gist en het zout in een middelgrote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg langzaam net genoeg warm water toe om de ingrediënten nat te maken. Meng alles met je handen in een cirkelvormige beweging tot een glad mengsel en voeg de olie toe.

Stap 2

Voeg langzaam, al knedend met je handen, het resterende water toe (je hebt misschien niet alles nodig; gebruik net voldoende om een stevig deeg te vormen) en kneed alles tot een stevig deeg. Het kan nodig zijn om de hoeveelheid water of bloem iets aan te passen voor de juiste consistentie.

Stap 3

Maak een bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg circa 30 minuten rusten tot het in omvang is verdubbeld. Verdeel het deeg in zes gelijke porties en rol elke portie tussen je handen tot een balletje. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, met 5 centimeter ertussen. Leg er een theedoek overheen en laat alles nog eens 10 minuten rusten tot de balletjes in omvang zijn verdubbeld. Leg een van de balletjes op een licht met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een cirkel met een doorsnee van circa 10-12 centimeter. Het vergt even wat oefening voordat je het onder de knie hebt; de truc is om vanuit het midden naar buiten toe te werken.

Leg 3 eetlepels vulling op een helft van de cirkel en spreid deze gelijkmatig (over de helft van het deeg) uit; zorg dat er een rand van 1 centimeter overblijft. Vouw de andere helft van het deeg over de vulling, zodat je een halve cirkel hebt, en druk de randen stevig op elkaar. Herhaal deze werkwijze met het resterende deeg en de rest van de vulling. Verhit een tawah of (koeken)pan met zware bodem en voeg net zoveel olie toe totdat de bodem van de pan bedekt is. Bak de bolani’s een voor een 4 minuten aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken en serveer ze warm met een chutney of yoghurtdressing om te dippen.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Voor de gandana (bieslook) vulling

Bereidingswijze

Stap 1

Doe de bieslook, koriander, bosui en ui in een kom. Voeg de specerijen en het zout toe en meng alles goed. Voeg de olie toe en schep alles goed om. Zet opzij tot je klaar bent om de bolani’s te vullen.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Voor de kachaloo (aardappel) vulling

Bereidingswijze

Stap 1

Kook de aardappels in de schil in ruim water in circa 15 minuten gaar. Zet ze opzij om af te koelen. Verwijder zodra ze afgekoeld zijn de schil en prak ze in een grote kom fijn. Voeg de ui, specerijen, het zout en 2 eetlepels water toe en meng alles goed. Zet opzij tot je klaar bent om de bolani’s te vullen.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Voor de kadoo (pompoen) vulling

Bereidingswijze

Stap 1

Doe de pompoen en het water in een pan. Laat het geheel circa 15 minuten koken tot de pompoen zacht is en het water geabsorbeerd. Prak de pompoen in een kom fijn met de knoflook, specerijen en het zout; meng alles goed. Zet opzij tot je klaar bent om de bolani’s te vullen.

Heb je deze Bolani met vulling geprobeerd? Of een ander recept uit Parwana? Laat het ons weten in een reactie, via Instagram of op Facebook. Wij zijn benieuwd!

Parwana
Durkhanai Ayubi
Uitgever: Murdoch Books
ISBN: 9781911632238
Prijs: €16,99

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.