In Nederland eten we gerechten uit wereldkeukens van over de hele wereld. Wat dacht je van een Italiaanse pasta, Mexicaanse wraps of een Indiase curry? Er is altijd wel een wereldkeuken die je kunt (her)ontdekken, en daar helpen we je mee in deze rubriek! Hoe is een wereldkeuken ontstaan, en welke gerechten en smaken vind je erin terug? In dit artikel bespreken we de Afghaanse wereldkeuken aan de hand van het mooie boek Parwana van Durkhanai Ayubi. Zij beschrijft de indrukwekkende geschiedenis en de totstandkoming van de samengesmolten culturen in Afghanistan. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
Afkomst en erbij horen
Durkhanai Ayubi’s ouders vluchtten tijdens de Koude Oorlog met hun gezin vanuit Afghanistan naar Australië. De familie had een sterk gevoel dat het voor de migranten in Australië heel belangrijk was om de gewoonten, smaken en essentie van de Afghaanse keuken te behouden. Dit gevoel, gecombineerd met de ervaringen van ontheemden die de verwoestende effecten van de oorlog op de Afghaanse cultuur van dichtbij hadden meegemaakt, leidde tot de oprichting van het restaurant Parwana. In 2009 opende Parwana haar deuren, en het werd een plek waar de Afghaanse geschiedenis duidelijk in doorschemert.
Het uiteenspatten van een droom
Het bijzondere aan het boek Parwana is dat er duizenden jaren aan familiegeschiedenis wordt verteld doormiddel van recepten. Helaas staat Afghanistan bekend om de tragische oorlogen en is de mooie cultuur en geschiedenis hierdoor op de achtergrond geraakt. In dit boek lees je het ware Afghanistan en de mengeling van allerlei culturen die hierin worden weergegeven. Zoals in het boek wordt omschreven, was Afghanistan een gastheer voor grote rijken waaronder Achaemenidische Perzen, de Grieken van Alexander de Grote, de Mauryanen uit India, Turkse stammen en de Mongolen van Dzjengis Khan. Deze prachtige samensmelting van landen zie je ook terug in de recepten in het boek.
Geschiedenis op het menu
De Afghaanse keuken en de bijbehorende cultuur is ontstaan uit deze lange en multiculturele geschiedenis. Naast de heersers en religies die Afghanistan doorkruisten, ontstond er een indrukwekkend culinair aanbod met invloeden van over de hele wereld. Indiase dahl en exclusieve specerijen, koriander uit Perzië, handgerolde noedels uit China en Mongolië, en notendessert met zoete siroop uit Turkije en het Midden-Oosten. Deze heerlijke producten gecombineerd met de Afghaanse naanbroden, granen, zuivel, fruit en noten is een droomcombinatie.
Het ritueel van Noroez
In het eerste hoofdstuk van het boek staan een aantal gerechten die vaak gemaakt worden tijdens de nieuwjaarsviering Noroez. Het festival valt samen met equinox, wat staat voor de viering van het nieuwe leven wat het voorjaar met zich meebrengt. De prachtige en smaakvolle gerechten zijn een plaatje om naar te kijken en wat Parwana zo bijzonder maakt zijn de verhalen over de rijke geschiedenis.
Al met al…
De Afghaanse keuken is een samensmelting van verschillende keukens en eigen traditionele producten en bereidingswijzen. Een rijke geschiedenis die prachtig wordt weergegeven in dit kookboek!
Ben jij al bekend met de Afghaanse keuken? Ben jij benieuwd geworden naar het boek Parwana, of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Parwana
Durkhanai Ayubi
Uitgever: Murdoch Books
ISBN: 9781911632238
Prijs: €16,99

Reactie verzenden