Jaaaa speciaal voor Sinterklaas, vegan & suikervrije pepernoten! Altijd een leuke uitdaging: een klassiek recept plantaardig en suikervrij maken. Met deze pepernoten is dat super goed gelukt! 100% plantaardig, nog steeds krokant en mooi bros, maar dan met dadels in plaats van geraffineerde suikers. Geniet ervan vanavond!
Wat heb je nodig?
150 gram bloem
50 gram amandelmeel (of fijngemalen amandelen)
100 ml Becel Original Vloeibaar
150 gram geweekte dadels*, ontpit
1 eetlepel bakpoeder
2 eetlepels speculaaskruiden
snufje zout
*Wil jij je pepernoten toch liever wat zoeter? Kies dan bijvoorbeeld voor 75 milliliter agavesiroop in plaats van dadels, of voeg 100 gram basterdsuiker toe.
Hoe maak je deze vegan pepernoten?
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Week de ontpitte dadels circa 10 minuten in heet water.
- Meng alle droge ingrediënten (bloem, amandelmeel, bakpoeder, speculaaskruiden, zout) in een kom.
- Meng de natte ingrediënten (dadels en margarine) in de keukenmachine tot een gladde massa.
- Meng de droge en natte massa door elkaar en kneed het tot een samenhangend geheel.
- Maak pepernoten van het deeg en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak ze in circa 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Goed laten afkoelen en smullen maar. Veel plezier vanavond!
Heb jij deze pepernoten gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Dit zijn GEEN pepernoten!!!!!!!!!!!!!!
Dit zijn KRUIDNOTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!
Heel lekker! Ik heb ze net gemaakt en ze vallen in de smaak. Een heel goed alternatief voor alle Sint- suiker- rotzooi. Bedankt voor het recept!
Hoi Nanda, wat leuk om te horen dat de vegan pepernoten zo goed zijn bevallen 🙂
Hoi,ik wil dit receptje vandaag gaan maken, maar vraag me af of een eetlepel bakpoeder niet wat teveel is? In dergelijke recepten zie ik dat er maar 1 a 2 theelepeltjes bakpoeder in moet. En heb je het zelf al eens met agavesiroop geprobeerd?
Groetjes!
Hoi Lise, bij ons werkte het heel goed met een eetlepel bakpoeder! We hebben het recept niet met agavesiroop geprobeerd, we vinden dat de dadels genoeg zoet toevoegen 🙂 Groetjes, Lieske