Pistachesoufflé
Eke Mariën

Pistachesoufflé

woensdag 21 mei 2025
Naar recept
Een soufflé is zo'n perfect dessert waarmee je altijd indruk maakt op je gasten. Met deze pistachesoufflé gooi je zeker hoge ogen. Een ideaal nagerecht voor een chique diner, maar ook gewoon lekker voor na een fijne maaltijd. Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons het recept!

Ingrediënten

10 minuten voorbereiden
30 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten

Extra nodig

Lees hier meer...


... over het kloppen van eiwit

Bereidingswijze

Stap 1

Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit met een lepel. Doe de zaadjes en vanillepeul met de melk in een steelpan en breng op matig vuur tegen de kook. Draai het vuur zacht en laat 10 minuten trekken.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 0C conventioneel of 180 0C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen.

Stap 3

Mix de eiwitten tot stijve pieken met het wijnsteenzuur (of citroensap) en de suiker in een vetvrije kom (met de staande- of handmixer).

Stap 4

Klop de dooiers met de suiker en maizena. Zeef de vanillemelk en giet al kloppend bij het dooiermengsel. Doe alles terug in de pan en breng op matig vuur aan de kook. Roer goed over de bodem van de pan. Doe over in een kom.

Stap 5

Maal de pistachenoten superfijn in de keukenmachine en zeef ze. Houd het grove kruim uit de zeef apart. Meng het fijne gezeefde kruim door de crème.

Stap 6

Verwarm een bakplaat voor in de oven. Vet de ramekins in met boter en bestrooi de binnenkant met een beetje suiker en grof kruim van de pistachenoten.

Stap 7

Spatel de eiwitten in delen door de vanillecrème. Vul de ramekins tot net onder de rand met het soufflébeslag. Maak met de duim een geultje in het beslag rond de rand van de soufflés (dan rijst de soufflé iets makkelijker).

Stap 8

Zet de soufflés op de voorverwarmde bakplaat en bak ze 15 (grote vorm) of 10 (kleine vorm) minuten in het midden van de oven (of op een ovensteen). Serveer meteen. 

Heb jij de pistachesoufflés gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Zelf de (Franse) keuken induiken? Probeer dan eens dit recept voor hartige soufflés.

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.