...

Pitta: flensjes met appel-vijgen-moes

door | 27 mrt 2014 | Ayurveda, Ontbijt, Recepten, Zoet

Print Friendly, PDF & Email

Hoewel zeer modern, is dit heerlijke ontbijt helemaal afgestemd op de Pitta dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met andere soorten fruit, kruiden of meelsoorten je dit recept ook kunt gaan gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over ontbijten volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.

PITTA: Flensjes met appel-vijgen-moes
Deze flensjes zijn bij uitstek goed voor Pitta want vijgen zijn verkoelend en goed voor de lever en galblaas (Pitta gerelateerde organen) omdat zij balanceren bij verzuring. Kokos is eveneens verkoelend en toch opbouwend en voedend. Spelt tot slot is een prachtig oergraan, waar weinig mee wordt gerommeld. Dit is voedend en balanceert voor Pitta tegelijkertijd.

Ingrediënten (voor 4-8 flensjes)
8 gedroogde vijgen

2  grote appels
1 theelepel gemalen kokos
4 kardemompeulen, zaadjes uit zaaddozen, gevijzeld
1 cup speltbloem (250 ml)
snufje zout
1½ – 2 cup water (begin met 1½)
biologische honing of esdoornsiroop naar smaak

Bereidingswijze
Begin met de appel-vijgen-moes. Snijd de vijgen klein en laat ze even weken in water. Snijd de appels in stukjes. Kook de vijgen samen met de appels, de kokos en de gemalen kardamomzaadjes in een klein laagje water. Laat op laag vuur verder stoven tot het fruit gaar is.
Meng ondertussen de speltbloem en het zout en voeg het water toe. Begin met 1 ½ cup en oordeel of het een goed beslag is voordat je meer water toevoegt. Roer tot een glad beslag. Verhit een beetje kokosolie of ghee in een koekenpan en voeg genoeg beslag toe voor een flensje. Bak het flensje op laag vuur tot de bovenkant droog is en de onderkant lichtbruin. Keer om en bak de andere kant. Serveer met de appel-vijgen-moes en wat honing.

Meer Ayurvedische ontbijtinspiratie
Meer ontbijtinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Pitta: flensjes met appel-vijgen-moes
Published On
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)
Sylvia Kuperus

Sylvia Kuperus

Eigenaar en ayurvedisch therapeut at Agnifabriek
Sylvia is de Ayurveda-expert van De Hippe Vegetariër, oftewel de eeuwenoude Indiase levenskunst die gebaseerd is op het leven volgens de natuurwetten. Van jongs af aan was Sylvia al gefascineerd door de kracht en de schoonheid van de natuur waar heel veel kennis en wijsheid in schuilt. Zo kwam ze ook in aanraking met Ayurveda. Ze ging zich er steeds verder in verdiepen en besloot uit eindelijk een opleiding te volgen tot Ayurvedisch therapeut. Inmiddels heeft ze haar eigen praktijk, de Agnifabriek, en ondersteunt ze de vedische kookcursussen van Rada’s kookstudio.
Sylvia Kuperus

Latest posts by Sylvia Kuperus (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt