Pittige curry met witlof
Eke Mariën

Pittige curry met witlof

donderdag 08 maart 2018
Wij zij gek op curry's! Het is een ideale maaltijd als je een vrij eenvoudig, maar smaakvol vegetarisch gerecht wilt maken. Je kan er alle kanten mee op. Varieer eens tussen currypasta's en tal van verschillende groenten. Wist je dat de bittere smaak van witlof heel goed in een pittige curry past? Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelt met ons zijn recept!

Ingrediënten
125 Ghee of geklaarde boter
200 g ui, gesnipperd
20 g knoflook, fijngehakt
50 g verse gember, fijngehakt
15 g masala mix (recept vind je in het groene kader)
500 ml dikke volvette yoghurt
200 ml groentebouillon of water
25 g rozijnen
6 stronkjes witlof, over de lengte gehalveerd

Tip: deze curry is lekker met rijst erbij.

Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de Ghee en voeg de gesneden uien toe. Bak op een matig vuur gedurende 10 minuten of totdat de uien transparant worden. Roer regelmatig.
Stap 2: Zet het vuur laag en blijf bakken tot de uien lichtbruin zijn. Roer continu. Haal de pan van het vuur en zeef de inhoud. Vang de ghee of boter die eruit lekt op.
Stap 3: Bak in de opgevangen ghee of boter de knoflook en gember kort en voeg de masala kruidenmix toe. Bak ± 10 seconden mee en voeg dan de yoghurt en bouillon (of water) toe. Breng aan de kook en roer even goed door. De yoghurt schift en wordt korrelig, maar dat hoort zo.
Stap 4: Doe de witlof bij de curry in de pan en druk goed aan zodat alles een beetje onder staat. Laat op laag vuur ± 25 minuten sudderen met een deksel op de pan tot de witlof zacht en gaar is. Breng het gerecht eventueel op smaak met wat zout.
Stap 5: Wil je een gladde saus? Haal dan de witlofstronkjes uit de spicy witlof curry en pureer de saus met staafmixer. Leg de stronkjes daarna weer terug. Voeg de gemalen uien toe, sluit de pan af met een deksel en kook op laag vuur gedurende 5 minuten of tot de Ghee (of boter) scheidt van de jus.

Heb jij dit gerecht gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

6 Reacties

Erg lekker! Ik had geen ghee of geklaarde boter, maar wel roomboter en dat bakte prima. De saus heeft een smaakvolle kruidigheid en beetje pit. De rozijnen heb ik gelijk met de lof toegevoegd. En voor het opdienen nog wat gesneden verse koriander erover gestrooid. Deze ga ik vaker maken!

12:02 19 januari 2024

Hi Mirjam, Wat goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Schroom niet om ons eens een foto te sturen via Instagram, als je het weer hebt gemaakt. Wij vinden het altijd leuk om te zien wat je maakt! Liefs, Jitske

12:02 19 januari 2024

Sorry maar dit gerecht is bij mij mislukt. Ik vond de warme zurige smaak van de yoghurt in combinatie met de pittige kruiden niet lekker. Ik heb het weg moeten gooien. Zonde.

12:02 19 januari 2024

Hoi Marjolijn, wat jammer om te horen dat dit gerecht niet in de smaak is gevallen! De combinatie van yoghurt en kruiden zie je ook veel in de Indiase keuken, daar wordt het vaak gebruik als marinade om vervolgens tot curry om te toveren in de pan. Waren de kruiden te pittig of was het iets anders?

12:02 19 januari 2024

Hi Hippe Vegetarier, dit recept is een samenwerking geweest van www.thevegetablechef.nl en Koken met Kennis. Groeten, Joris Schildknecht aka The Vegetable Chef

12:02 19 januari 2024

Het ziet er goed uit, maar waar zijnde rozijnen gebleven

12:02 19 januari 2024

Een enkele keer komen het recept en de foto niet geheel overeen, excuus daarvoor, gaat hier ook weleens iets mis ;-)

12:02 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.