Het recept voor deze lekker vullende, smaakvolle wrap, komt uit het kookboek ‘Plantaardig’. Doordat de tempeh in dit gerecht wordt gefrituurd krijgt het een knapperige bite. De wrap wordt afgemaakt met Israëlische ingrediënten en smaakcombinaties zoals tahin, rode ui en augurk. Dit zorgt voor een lekkere frisse tegenhanger van de tempeh. Het zal net zijn alsof je deze wrap bij een foodtruck in Tel Aviv hebt gehaald!
Ingrediënten
voor 4 wraps
4 tortillawraps
4 augurken, in dunne plakjes
1 wortel, julienne
1 rode ui, fijngehakt
¼ krop sla
300 gr tempeh, in dunne plakken
50 gr witte tahin
500-750 ml biologische frituurolie3 el rijststroop
2 el shoyu
2 tl citroensap
¼ tl nanami togarashi
¼ tl zeezout
olijfolie
zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze
1. Verhit voor de tempeh de frituurolie (4 cm hoge laag) in een pan met dikke bodem op hoge temperatuur en voeg de tempeh toe. Je kan meten of de temperatuur van de olie hoog genoeg is door twee houten eetstokjes in de pan met olie te steken. De olie zou flink moeten sissen en bubbelen rondom de eetstokjes. Frituur de plakken tempeh voor 4 minuten totdat ze krokant en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
2. Doe de tempeh in een kom samen met de shoyu, rijststroop, 1 theelepel citroensap en de nanami togarashi en meng goed door elkaar.
3. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met 1 eetlepel olijfolie. Voeg de wortel, zout en peper toe en bak 3 – 4 minuten, totdat de wortel iets buigzamer wordt en begint te karamelliseren.
4. Meng de tahin, zeezout, 1 theelepel citroensap en 40 milliliter water in een kom met een garde tot een romig geheel. De consistentie van de saus zou vergelijkbaar moeten zijn met mayonaise. Als hij te dik is voeg je nog wat water toe en roer je nog even met de garde. Als de saus dun is voeg je wat meer tahin toe en roer het nog even door. Herhaal dit proces indien nodig.
5. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg een wrap in de pan en rooster 1 minuut lichtjes aan iedere kant, totdat deze goudbruin is. Pas op dat je de wrap niet te lang roostert. Als de wrap te krokant wordt kan je hem niet meer oprollen, doordat hij dan snel breekt. Rooster zo ook de andere wraps. Voeg een nieuwe eetlepel olijfolie toe na iedere wrap.
6. Leg een wrap op je werkoppervlak en besmeer met de saus van tahin. Leg de tempeh, wortel, augurk, sla en rode ui op de wrap, iets naast het midden. Rol de wrap rondom de vulling.
Heb jij dit recept uit ‘Plantaardig’ gemaakt? Laat het ons weten in een reactie op het blog of op Facebook. Of tag ons op Instagram met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Wij zijn benieuwd!
Plantaardig
Bol.com | Libris.nl
Alexander Gershberg
€29,95 | Bertram + De Leeuw
ISBN 978 94 615 6284 5
Jum, dit was zo lekker!!! Klinkt wat spannend met die augurk, maar mijn vriend en ik zijn helemaal fan!
Hi Denise,
Goed om te horen! Voor herhaling vatbaar dus!
Liefs,
Jitske