Jam is een heerlijke manier om fruit lang te bewaren. Maar wist je dat je deze - normaliter zoete - lekkernij ook juist een herfstige variant kan maken? Deze kruidige jam met pompoen is precies wat je wil in dit regenachtige seizoen. Eke van Koken met Kennis deelde met ons het recept!
Ingrediënten
1,5 kilo pompoen
2 tl gemalen kardemom
400 g geleisuiker extra
100 g gember
½ tl zout
sap van 2 sinaasappels
sap van 1 citroen (of 1 tl citroenzuur)
Extra nodig
Gesteriliseerde weckpotten
Pan
Jamtrechter
Bereidingswijze
Bekijk hier de instructievideo waarin Eke uitlegt hoe je pompoenjam maakt!
Stap 1: Borstel de pompoen goed schoon onder de kraan en halveer ze. Verwijder de pitten met een lepel. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van een ½ cm (niet groter anders moet de jam te lang koken en verminderd de geleivorming).
Stap 2: Rasp of hak de gember fijn. Zet de pompoenblokjes samen met de helft van de gember, de kardemom, geleisuiker, zout, sinaasappel- en citroensap op en breng al roerende aan de kook.
Stap 3: Laat de jam maximaal 5 min. koken en roer regelmatig. De blokjes pompoen moeten zacht worden maar mogen niet uit elkaar vallen.
Stap 4: Haal de jam van het vuur en roer de rest van de gember erdoor (rauwe gember behoud z’n scherpe smaak). Doe de jam over in schone potten en sluit af. De jam is in de koeling enkele maanden houdbaar.
Tip: Deze jam is erg lekker in combinatie met kaas of kan als topping op taarten en cakes.
Heb jij de pompoenjam gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Twitter of Instagram. We zijn benieuwd!
Ingrediënten
1,5 kilo pompoen
2 tl gemalen kardemom
400 g geleisuiker extra
100 g gember
½ tl zout
sap van 2 sinaasappels
sap van 1 citroen (of 1 tl citroenzuur)
Extra nodig
Gesteriliseerde weckpotten
Pan
Jamtrechter
Bereidingswijze
Bekijk hier de instructievideo waarin Eke uitlegt hoe je pompoenjam maakt!
Stap 1: Borstel de pompoen goed schoon onder de kraan en halveer ze. Verwijder de pitten met een lepel. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van een ½ cm (niet groter anders moet de jam te lang koken en verminderd de geleivorming).
Stap 2: Rasp of hak de gember fijn. Zet de pompoenblokjes samen met de helft van de gember, de kardemom, geleisuiker, zout, sinaasappel- en citroensap op en breng al roerende aan de kook.
Stap 3: Laat de jam maximaal 5 min. koken en roer regelmatig. De blokjes pompoen moeten zacht worden maar mogen niet uit elkaar vallen.
Stap 4: Haal de jam van het vuur en roer de rest van de gember erdoor (rauwe gember behoud z’n scherpe smaak). Doe de jam over in schone potten en sluit af. De jam is in de koeling enkele maanden houdbaar.
Tip: Deze jam is erg lekker in combinatie met kaas of kan als topping op taarten en cakes.
Heb jij de pompoenjam gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Twitter of Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Hi there, heb je een tip als alternatief voor suiker? Iets wat evengoed enigszins bindt maar ook zoetigheid toevoegt?
12:05 19 januari 2024Hi Melanie, Er zijn verschillende alternatieve om de jam zoeter te maken. Bijvoorbeeld met kokosbloesemsuiker, honing, agavesiroop of ahornsiroop. Deze zijn allemaal geschikt voor de pompoenjam :) Hopelijk gaat het hiermee lukken, veel succes!
12:05 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Oh jam!! Pompoen jam klinkt heel speciaal :)
12:05 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.