Raw Food: tussendoortjes
Irene van Herwerden

Raw Food: tussendoortjes

donderdag 21 mei 2015
De afgelopen weken heb je kunnen lezen over de Raw Food leefstijl, wat de gedachte hierachter is, waar je rekening mee moet houden als je ermee wilt starten, hoe mijn ‘basispakket’ qua producten en apparaten in de keuken eruit ziet en wat slimme alternatieven zijn voor niet-rauw verleidingen. Na de Raw ontbijt-, lunch- en dinerrecepten help ik jullie vandaag op weg heerlijke Raw Food tussendoortjes. Mijn favoriete food topic!

Het ontdekken van tussendoortjes
Toen ik ruim 7 jaar geleden begon met raw food eten was ik altijd op zoek naar lekkere en gezonde tussendoortjes. Ik ben dol op chocolade, maar op dat moment was er nog geen rauwe chocolade te koop in Nederland, dus maakten we deze zelf. In Engeland waar de Raw Food leefstijl al veel verder ontwikkeld was vond mijn huidige zakenpartner destijds twee heerlijke merken met Raw Food tussendoortjes: Ombar chocolade en Pulsin energie repen. Omdat ik deze tussendoortjes het liefst elke dag at en ik meer mensen kende die dat wilden besloot ik deze producten zelf in Nederland te gaan verkopen. Dat was het begin van Chocodelic! Nu een toonaangevend bedrijf als het gaat om Raw Food tussendoortjes.

De kracht van Raw Food tussendoortjes
Voor ons eigen merk zijn we regelmatig bezig nieuwe recepten te ontwikkelen met nieuwe en lekkere combinaties van noten, fruit, rauwe cacao, superfoods en meer mooie Raw Food ingrediënten. Hoe leuk is dat om zelf je meest favoriete tussendoortje samen te stellen en in winkels te mogen verkopen! Eindelijk kunnen andere mensen hier ook van genieten. Hier word ik heel blij van. Wat zo fijn is aan een ‘Raw Food tussendoortje’ is dat ze lekker en ook nog eens voedzaam en gezond zijn. Doordat ze onbewerkt zijn zitten de meeste belangrijke voedingsstoffen er nog in. Neem bijvoorbeeld rauwe cacaobonen, daar zitten alle natuurlijke stoffen zoals mineralen en aminozuren nog in, in tegenstelling tot de 'normale', geraffineerde chocolade die we gewend zijn.

Hieronder vind je mijn favoriete recepten voor rauwe snacks met chocolade:
- Chocolade Goji Snack
- Rasberry Chocolate Cheesecake
- Choco Shake

Je kunt natuurlijk ook een appel eten of smoothie maken als tussendoortje, of als je van hartig houdt kiezen voor boerenkoolchips of een rauwe cracker.
I. Recept: Chocolade Goji Snack

Dit recept is bedacht door Diana van Raw Superfoods. Diana staat iedere zaterdag met haar superfoods en lekkere taartjes op de Noordermarkt in Amsterdam. Ingrediënten
240 gram amandelen (met bruine schil)
240 gram Medjoul dadels (pitten verwijderd)
75 gram raw cacao poeder
100 gram CHOCOdelic Choco Goji Berries
2 eetlepels yacon siroop

Bereiding
Maal de amandelen in een keukenmachine met het ‘S’ mes tot een mooi (maar niet te fijn) poeder. Voeg vervolgens het cacaopoeder toe aan de keukenmachine, zodat het gelijkmatig verdeeld wordt over het mengsel. Voeg dan de CHOCOdelic Choco Goji Berries toe en blijf mengen totdat ze in kleine stukjes gemalen zijn. Voeg tot slot de ontpitte Medjoul dadels toe en blijf mengen tot je een plakkerige bal krijgt. Als de mix een beetje droog lijkt, voeg dan een paar eetlepels yacon siroop toe tegen het einde van het mengen. Dit zal ervoor zorgen dat het mengsel goed bindt. Druk het mengsel plat in een vierkante schaal, die ongeveer 20 x 20 cm is. Het mengsel moet circa 1 centimeter dik zijn. Dek het mengsel af en plaats het in de koelkast voor 1-2 uur, zodat het steviger wordt. Haal het uit de koelkast en snijd het in mooi hapklare vierkantjes (ongeveer 3 x 3 centimeter). De textuur van deze snack ligt tussen een chocolade fudge en een brownie en is een geweldig alternatief voor een conventionele snackreep!
II. Recept: Raspberry Chocolate Cheesecake

Ingrediënten

Voor de bodem
200g amandelen
160g Brazilliaanse nootjes
150g dadels
80ml kokosnoot olie
1/2 eetlepel vanille extract

Voor de vulling
230g cashews
250ml water
2 eetlepels gistschilfers
40g rauwe cacao poeder
150ml kokosnoot olie
60g kokosnootbloesemsiroop

Bereiding
Bedek een bakvorm met bakpapier en laat de cashews dertig minuten weken in water terwijl je de bodem maakt. Doe om de bodem te maken de Brazilliaanse nootjes en amandelen in een keukenmachine en maal deze fijn. Voeg de dadels, kokosnootolie en het vanille extract toe en mix het opnieuw tot er een plakkerige massa ontstaat die je makkelijk in een grote bal kan rollen. Duw het bodemmengsel in de bakvorm, zorg dat de mix over de hele bodem verspreid is en doe de bakvorm in de vriezer. Maak vervolgens de vulling van de taart: doe de geweekte cashews samen met het weekwater in een blender. Voeg hierbij de rauwe cacao poeder, de gistschilfers, de kokosnootolie en de kokosbloesemsiroop toe, en blend het mengsel tot een egale massa. Haal de bodem uit de vriezer en doe de chocolade mix op de bodem in de bakvorm. Verdeel het mengsel egaal, zodat de cheesecake mooi opstijft. Zet de cheesecake opnieuw in de vriezer voor 4-6 uur of voor 8 uur in de koelkast. Als de cheesecake hard is kun je hem serveren. Haal de cheesecake voorzichtig uit de bakvorm en decoreer de taart met bessen naar keuze en misschien wat cacao nips of kokossnippers. Enjoy!
III. Recept: Choco-Shake: 


Ingrediënten
1 handje vol amandelen
2 el chiazaad
4 bananen
2 Medjoul dadels of een handje vol rozijnen
1/2 theelepel vanillepoeder
1 el rauwe kokosboter
2 el rauwe cacaopoeder
¼ tl vanille poeder
1/2 liter zuiver water

Bereiding
Laat de amandelen een nachtje weken in water en spoel ze daarna goed af.
Zet ook het chiazaad in een klein laagje water. Begin dan met het maken van amandelmelk: doe de geweekte amandelen in een blender, voeg 4 à 5 glazen water toe en blend dit zo’n twee minuten tot het een soort melk wordt.
Giet de amandelmelk door een zeef of notenzak in een kan. Doe dan de bananen, dadels, vanillepoeder, kokosboter en cacaopoeder samen met het geweekte chiazaad in de blender en mix tot een gladde massa. Voeg tot de amandelmelk toe en klaar!
Volgende week vertel ik jullie graag nog wat meer over mijn bedrijf Chocodelic en wat je allemaal bij ons kunt vinden. Heb een Rawlicious week met alle deze heerlijke rauwe tussendoortjes!

Door gastblogger Irene van Herwerden, www.chocodelic.nl

1 Reacties

Super bedankt voor de tips ziet er lekker uit ga er zeker iets van proberen

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.